Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
"Jeg husker det, som var det i går. Vi sad inde i stuen, som vi altid gjorde om vinteren, og jeg spurgte, om han nogensinde havde skudt en mand."Ja, én," svarede han."Nej, har du?!" råbte jeg ivrigt."Hvordan ved du, at det var dig, der skød ham?""Jo, for jeg sigtede på ham.""Næh. Var det sådan, at enten gjaldt det ham eller dig, at hvis du ikke havde ramt ham, havde han skudt dig?"Jeg sad på hans skød med armene om hans hals og hoppede af iver, men pludselig tabte han besindelse og råbte op."Gynther, lad da for satan være med at spørge så meget.""Gynther Hansen fortæller om sin barndom i grænselandet i Sønderjylland, der kort efter at være blevet en del af Danmark blev besat af nazisterne sammen med resten af landet. Han fortæller om sin splittede familie, om faren, der oplevede så frygtelige ting i de tyske skyttegrave under 1. verdenskrig, at han aldrig helt formåede at snakke om dem, om halvbroren Lorenz, der under 2. verdenskrig lod sig friste af tyskernes løfte om hurtige penge, mens han selv holdt fast på sin danske identitet.Gynther Hansens erindringer fortsætter i bogen "Endnu et bette nyk".Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden. Denne splittelse kom til at fylde meget i hans senere forfatterskab.
Admiralen begyndte en udryddelses- og verdenskrig på baggrund af idéen om sit eget folks overlegenhed. Og til trods for hans nederlag og død lever hans idéer videre. Mange jævne folk drømmer om den gamle verdensorden, uden at det er noget, man taler højt om.En af dem er Rem, en sønderjysk politimand, der ikke kan glemme tiden som officer under Anden Verdenskrig. Han udvikler sig til hustyran og gør livet svært for sin unge kone og lille søn. Men han har også fjender i byen, der gør hvad de kan for at sætte hans nærmeste op imod ham.Gynther Hansen giver i "Admiralens forlængede arm" et portræt af et lille samfund, hvor afmagt og mindreværdsfølelse vendes til nye former for fremmedhad og intolerance.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden. Denne splittelse kom til at fylde meget i hans senere forfatterskab.
Thomas har et sygeligt følsomt sind, og det har ført til arbejdsløshed og drukkenskab. Han er ved at gå til i selvhad og finder det svært, ja nærmest umuligt, at vise kærlighed til andre mennesker, ikke mindst til sin kone Ruth. "Der må være noget mere", siger han til sig selv, for han kan ikke komme overens med tidens materialisme og ufølsomhed. Historien om Thomas er medrivende – barsk, men også fortrøstningsfuld.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab."Stedet er et lille landsbysamfund i Sønderjylland ikke langt fra dér, hvor den danske nazifører Fritz Clausen praktiserede som læge. Begge dele – det lokale og det politiske – er af betydning, hvis man vil forstå, hvorfor Thomas og Ruths samliv udvikler sig, som det gør.Gynther Hansens "Der må være noget mere" handler om dem, om deres med årene mere og mere Strindberg‘ske ægteskab, sådan som vi lærer dets historie at kende gennem de lange indre monologer, der fører os langt ind i deres voksende had til hinanden – et had, der imidlertid også har med den kærlighed at gøre, som især hun trods alt er blevet ved med at nære til ham.Romanen er en historie om denne kærligheds sene gennembrud …Thomas er et menneske, som på trods af al fornuft forvandles af sandheden eller af kærligheden, fordi der er en kvinde, som elsker og bliver ved med at elske ham. Det kan lyde som en solstrålehistorie, det er det egentlig også. Men det er blandt skyggerne, Gynther Hansen det meste af tiden bevæger sig. Og det er her, ‘Der må være noget mere‘ vokser op til at blive en af 80‘ernes store romaner." – Jens Kistrup, Berlingske Tidende
Den kloge og følsomme dreng Ernst vokser op i Sønderjyllands grænseland i 1930’erne. Hans familie er tysksindet og nærer stor beundring for Hitler og de nazistiske idealer. Også Ernst er fascineret af manden, der har magten i Tyskland – men han oplever samtidig, at han må skjule sin fascination for naboer og kammerater, som langt fra deler familiens synspunkter.Det fører til en splittelse mellem det danske og det tyske, som kommer til at forfølge Ernst gennem hele livet. Især faderens tidlige død lader ham tilbage med en stor mængde ubesvarede spørgsmål, som han fra da af selv må kæmpe med."Grænseland" er den sønderjyske forfatter Gynther Hansens beretning om Ernst, der vokser op i en tysksindet, og dermed Hitler-venlig, familie i tiden før og under Anden Verdenskrig, og om de konsekvenser splittelsen mellem det tyske og det danske får for ham senere i livet. "Grænseland" består af tre bind: "Hitler, min far og mig", "Soldaterne" og "Danskerne".Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
I en provinsby driver det midaldrende ægtepar Jørgen og Inger en lille, selvstændig købmandsbutik. Børnene er flyttet til København for at studere, og forældrene nyder livet. Men da Jørgens eneste nære ven Bendt ryger på hospitalet med en blodprop, bryder hans verden sammen. Fortvivlet og rasende må Jørgen se i øjnene, at livet ikke varer evigt – heller ikke for ham selv. Han må ud på en rejse i dobbelt betydning. Rent fysisk bringer den ham op gennem Jylland til Bendts sygeleje, men han kommer også ud på en frygtelig indre rejse, der både fører helvede og erkendelse med sig.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Ernst vokser op i en tysksindet familie under Anden Verdenskrig. I krigens sidste år begynder hans forældre og hans storebror for alvor at samarbejde med tyskerne, og familien flytter fra Aabenraa til en tysk militærlejr i Langeskov, hvor de skal stå for forplejningen.Ernst er klar over at naboer og kammerater ikke nærer den samme næsegruse beundring for de tyske soldater, som han selv, og det skaber store konflikter i drengens sind. Konflikter der vil komme til at præge resten af hans liv.Gynther Hansen skildrer i "Soldaterne" livet i en tysk militærlejr indefra, og tegner et nuanceret billede af de svære vilkår for drengen Ernsts udvikling."Soldaterne" er andet selvstændige bind i Gynther Hansens trilogi "Grænseland"."Grænseland" er den sønderjyske forfatter Gynther Hansens beretning om Ernst, der vokser op i en tysksindet, og dermed Hitler-venlig, familie i tiden før og under Anden Verdenskrig, og om de konsekvenser splittelsen mellem det tyske og det danske får for ham senere i livet. "Grænseland" består af tre bind: "Hitler, min far og mig", "Soldaterne" og "Danskerne".Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Katrine bliver ansat som ung pige i huset hos den overvægtige, københavnske politiker Gusse Lik. Han vil have skatterne sat ned og de fremmede smidt ud, og han taler til befolkningens indre svinehund. Forskrækket opdager Katrine, at han har sympatisører overalt – også blandt hendes nærmeste i den landsby, hun kommer fra."Gusse Lik og hans folk" er en satirisk roman om tendenser i samfundet, der vedbliver at være aktuelle.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab."Der er ikke mange, der kan skildre magtens og – måske navnlig – afmagtens inderste væsen som Gynther Hansen. Hans historier er så hudløst ærlige, at man ikke kan værge sig mod deres frygtelige afdækning af nogle – kun alt for sande – elementer i den danske ‘folkekarakter‘…" – Johs. Nørregaard Frandsen, Fyens Stiftstidende"Man kan synes, det er forkert at stikke gaflen i folk, der ligger ned, men en spids satire over Mogens Glistrup kan vel aldrig komme for sent – al den stund mandens tanker om skatter, kultur og fremmedarbejdere har bredt sig som en virus i hovederne på andre politikere, ja, antræffes som ødemer rundt omkring i det store folkelegeme." – John Chr. Jørgensen, Politiken
"Men det værste var, at mama ikke havde andre at betro sig til og øse sin sorg ud over end mig. Alle de gange, hvor jeg sad og læste lektier for den ene bordende i køkkenet, og hun sad og arbejdede ved den anden bordende. Selvfølgelig var hun lige så fortvivlet som jeg. Men mens jeg altid bar det hele for mig selv, kunne hun bedst finde lindring ved at snakke om det. Så hun jamrede og beklagede sig og kunne ikke forstå, hvad hun havde gjort, siden hun skulle straffes sådan."I "Endnu et bette nyk" fortæller Gynther Hansen om sit liv i efterkrigstidens Sønderjylland - et område, der under krigen var splittet mellem loyalitet til enten Danmark eller Tyskland. Også i Gynthers egen familie er splittelsen tilstede, og hans bror Lorenz sidder i fængsel for sit samarbejde med nazisterne under krigen. Sorgen efter faderens død og den store fattigdom, der efterfølgende hersker i hans hjem, driver Gynther ud i den store verden, hvor forfatterdrømmene vokser og langt om længe bliver realiseret. Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden. Denne splittelse kom til at fylde meget i hans senere forfatterskab.
I denne bogs fire monologer møder vi fire forskellige mennesker.En murermester, der mere end noget andet bekymrer sig om, hvad andre tænker om ham. Indehaveren af en tankstationen, der vil sælge så meget som muligt, så han kan tjene flere penge til familien. En tjenestemanden i teknisk forvaltning, der viser sin chef et venligt og underdanigt ansigt, lige inden han bagtaler ham til kollegerne. Endelig er der SS-officeren, der er kommandant i en koncentrationslejr og afskyr følelser. De fire skæbner er vidt forskellige, alligevel - viser det sig - har de under overfladen noget tilfælles.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden. Denne splittelse kom til at fylde meget i hans senere forfatterskab.
I den nazistiske ideologi findes en splittelse mellem sind og natur. Den splittelse føler også Pastor Lorens i 1933. Han er præst for den tyske menighed i en lille landsby uden for Aabenraa samt formand for det tyske mindretals vælgerforening i Sønderjylland. Gynther Hansens roman "Dødsdrift" er fortællingen om en fører, der ikke aner, hvor han skal føre sig selv eller folket hen. Det er en roman om en mand, der nærer stor sympati for nazismen – men som samtidig bringes til randen af sindssyge på grund af den splittelse, som ideologien rummer.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
I den nazistiske ideologi findes en splittelse mellem sind og natur. Den splittelse føler også Pastor Lorens i 1933. Han er præst for den tyske menighed i en lille landsby uden for Aabenraa samt formand for det tyske mindretals vælgerforening i Sønderjylland. Gynther Hansens roman "Dødsdrift" er fortællingen om en fører, der ikke aner, hvor han skal føre sig selv eller folket hen. Det er en roman om en mand, der nærer stor sympati for nazismen – men som samtidig bringes til randen af sindssyge på grund af den splittelse, som ideologien rummer.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
I en samling af noveller og korte tekststykker beretter Gynther Hansen i "Grænser" om krig og hverdagsliv i Sønderjylland. Fra krigen i 1864 til indkaldelsen af danske mænd til den tyske hær i 1914 og videre op gennem historien. De handlingsmættede noveller bliver brudt op af kortere stemningsfulde tekster, der tager udgangspunkt i naturen og årstidernes skifte, og således spejles det enkelte menneskes korte liv i noget større og mere eviggyldigt.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
"Forvandling" er den sønderjyske forfatter Gynther Hansens debut fra 1965. Otte noveller, der kredser om temaet samhørighed – mellem mennesker, natur og elementer – og rummer uforklarlige hændelser og mystik. De udspiller sig i et lille landsbymiljø med tyskernes besættelse under Anden Verdenskrig som udgangspunkt.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Ernst er vokset op i en familie, som har samarbejdet med tyskerne under besættelsen. Op til befrielsen er han og hans mor vendt tilbage til hjemmet ved Aabenraa, mens hans far stadig er hos soldaterne nordpå.Da befrielsen endelig kommer i maj 1945, skaber det stor usikkerhed i det sønderjyske grænseland, hvor venner, bekendte og naboer nu står frem på hver deres side. Ernst selv kæmper med en stor indre konflikt, og han må endeligt gøre op med sig selv, om han vil være tysk eller om han vil være dansk."Danskerne" er tredje, selvstændige bind i Gynther Hansens trilogi "Grænseland"."Grænseland" er den sønderjyske forfatter Gynther Hansens beretning om Ernst, der vokser op i en tysksindet, og dermed Hitler-venlig, familie i tiden før og under Anden Verdenskrig, og om de konsekvenser splittelsen mellem det tyske og det danske får for ham senere i livet. "Grænseland" består af tre bind: "Hitler, min far og mig", "Soldaterne" og "Danskerne".Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
I en række noveller med et gennemgående persongalleri – men med skiftende fortællere – tager forfatter Gynther Hansen os med til et lille landsbysamfund i det sønderjyske i årene efter Anden Verdenskrig. Vi møder både høkerkonen, kromanden, mejeristen, en nazist, nogle bønder og mange, mange flere. Her får den lille mand ordet i den mundtlige fortællestil, der i høj grad kom til at kendetegne Gynther Hansens prosa."En opsigtsvækkende debatbog. Fordi den er god, bør den læses af mange." – Torben Brostrøm, Information"Virkelig et spejl for det moderne Danmark i en dump hvirvel af usikkerhed og indestængt aggression..." – Niels Barfoed, PolitikenGynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Gynther Hansens "Elskende dræbere" består af syv noveller om krig og krigens væsen. Tysklands invasion af Polen, USAs medvirken i Vietnam, atomoprustning og små lokale krige er repræsenteret her. Fælles for dem alle er, at de ikke blot udgør en ydre tilstand, men har stor indflydelse på menneskers indre liv og på deres håndtering af dagligdagen. Midt i alt det barske findes der heldigvis også glimt af glæde og håb."Det er en meget voldsom og meget medrivende bog, Gynther Hansen har skrevet: Dens følelsesudladninger er som vulkanudbrud. Verdener brager og ryster og er ved at gå under. Alt det kender vi. Men det, der gør denne bog anderledes, er det håb, som vi får lov at se midt i elendigheden. Og det fine er, at håbet ikke er noget påklistret, men at det er skrevet ind i bogen som en integreret del af dens verdensbillede, og derfor kan det vokse ud af elendigheden, som et daggry vokser ud af natten." – Claus Grymer, Kristeligt Dagblad"Med disse indtrængende portrætter løfter Gynther Hansen en flok udstødte grænsegængere ind i centrum af det land og den sortnende tid, de er børn af. Fortællinger for – og om – firserne, ikke bare om Sønderjylland." – Bent Mohn, PolitikenGynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
En ældre dame kommer på alderdomshjem, og hendes søn, Ernst, martres af skyldfølelse over "ikke at gøre nok". Deres forhold forandres markant, og det får Ernst til at tænke tilbage på sin barndom og opvækst op til og under besættelsen, hvor hans familie var på tyskernes side. Han må tage et opgør med sin fortid og med sin på én gang svage og dominerende storebror.Vi har tidligere mødt den sønderjyske dreng Ernst i Gynther Hansens romantrilogi "Grænseland". Nu er han blevet voksen, og i "Befrielse" får vi præsenteret hans ungdoms begivenheder i et nyt lys. Samtidig er romanen en bevægende skildring af forholdet til vores nærmeste, når døden nærmer sig."Roman står der på titelbladet, og ’Befrielse’ er naturligvis en roman. Men når man (jeg) uvilkårligt læser den som erindringer eller i det mindste som en erindringsroman, er det jo et kompliment til Gynther Hansens fortællertalent, så nærværende og overbevisende er hans stemme, hans ’jeg’ og dets familie." – Bent Mohn, PolitikenGynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Jes er en mand af den gamle skole, og har kæmpet sig op fra små kår til en bedre tilværelse. Han er selvstændig, uafhængig og til tider brysk – også overfor familien. Da han en dag falder om, ramt af enten et hjertetilfælde eller en blodprop, er det ikke kun ham selv men også hele hans selvforståelse, der vælter. Pludselig er han syg og må lade sig pleje, og den rolle har han mere end svært ved at indtage.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab."Gynther Hansen kaster et tæt kratværk af voldsomme følelser ned på papiret. Romanens lange, knortede sætninger slynger sig ned i bevidsthedens dyb, ned til forestillinger, tanker og følelser, som fornuften ingen magt har over, men som ikke desto mindre er uomgængelig virkelighed. Hansens upolerede stil er på én gang krævende og givende." – Claus Grymer, Kristeligt Dagblad"Det er den midaldrende datter Ingrid, der giver romanen en anderledes dimension. Synsvinklen ligger hovedsagelig hos hende, og i kontrasten mellem hendes kærlighed til faderen og hans egen både fascinerende og frastødende karakter bliver romanen til et dynamisk levende portræt af – en mand." – Preben Meulengracht, Jyllands-Posten
Gamle Terkel Abrahamsens lig findes slemt tilredt i hans hus i Damgade i landsbyen Vrangkær uden for Aabenraa. Det står hurtigt klart at der er tale om mord, men hvem der står bag er det ikke så nemt for efterforskerne at finde ud af. Først da landsbyboerne begynder at åbne sig og fortælle, træder relationer og historier fra det lille samfund frem, og de kan finde frem til den skyldige. "Den rene satan" er en kriminalroman fra grænselandet, der trækker tråde tilbage til krigsforbrydelser under Anden Verdenskrig.Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Erindringer fra efterkrigstiden. I "Endnu et bette nyk - erindringer fra efterkrigstiden" beretter Gynther Hansen om tiden efter besættelsen. Bror Lorenz har siddet i fængsel i Fårhuslejren efter samarbejdet med tyskerne. Papa, der i begyndelsen af krigen faldt om med et hjerteslag på vej på cykel fra Varnæs til Flensborg, er døende. Og Mama tænker efter krigen blot endnu mere på, hvad naboerne tænker, og på hvordan familien klarer sig. Alt begynder forfra, da krigen slutter - og så alligevel ikke. For Gynther er ikke gået upåvirket gennem krigen. Han er formet af krigens og Sønderjyllands splittelse mellem det tyske og det danske, mellem de sejrende og de slagne. Efter krigen følger årene på Biblioteksskolen i København, de store sejlture over Atlanten, soldatertiden i Danmark og under dansk kommando i Tyskland. Og selvfølgelig forfatterdrømmene, der kun langsomt bliver omsat til virkelighed. "Endnu et bette nyk" er en gribende og usentimental skæbneberetning af næsten episk karakter, som Gynther Hansen fortæller med uforvansket stemme.
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.