Bag om Befrielse
En ældre dame kommer på alderdomshjem, og hendes søn, Ernst, martres af skyldfølelse over "ikke at gøre nok". Deres forhold forandres markant, og det får Ernst til at tænke tilbage på sin barndom og opvækst op til og under besættelsen, hvor hans familie var på tyskernes side. Han må tage et opgør med sin fortid og med sin på én gang svage og dominerende storebror.
Vi har tidligere mødt den sønderjyske dreng Ernst i Gynther Hansens romantrilogi "Grænseland". Nu er han blevet voksen, og i "Befrielse" får vi præsenteret hans ungdoms begivenheder i et nyt lys. Samtidig er romanen en bevægende skildring af forholdet til vores nærmeste, når døden nærmer sig.
"Roman står der på titelbladet, og ’Befrielse’ er naturligvis en roman. Men når man (jeg) uvilkårligt læser den som erindringer eller i det mindste som en erindringsroman, er det jo et kompliment til Gynther Hansens fortællertalent, så nærværende og overbevisende er hans stemme, hans ’jeg’ og dets familie." – Bent Mohn, Politiken
Gynther Hansen (1930-2014) voksede op i en tysksindet familie i Varnæs nær Aabenraa i Sønderjylland. Op til og under Anden Verdenskrig sympatiserede hans far og hans storebror med Hitler og nazismen, mens Gynther Hansen selv valgte danskheden, og denne splittelse kom til at fylde meget i det senere forfatterskab.
Vis mere