Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Spædbarnsterapi er en behandlingsmetode rettet mod tidlige traumer. Når børn mellem 0-3 år oplever fysiske og psykiske belastninger, der overstiger, hvad det enkelte barn kan magte, kan belastningen sætte sig blivende spor i barnet, hvis barnet ikke kommer i behandling.Spædbarnsterapien er inspireret af den franske børnelæge og psykoanalytiker Francoise Dolto, og hendes elev Caroline Eliacheff. Metoden, som den praktiseres i Danmark, er udviklet af bogens forfattere.De væsentligste budskaber er: ”Lad aldrig barnets smerte blive glemt”, og ”Alt usagt binder energi”. Når det lille barn kommer i terapi, sætter terapeuten ord på det, der var svært. Barnet får fortalt sin historie. Ordene til barnet bringer orden i barnets kaos, og traumet bliver en identificeret del af dets liv.I første del af bogen beskrives den grundlæggende teori på området, og teorien kobles til praksis ved hjælp af talrige eksempler. Anden del, beskriver, hvordan spædbarnsterapiens metode også kan anvendes i forhold til større børn, unge og voksne, der bærer på uforløste traumer.Spædbarnsterapi er først og fremmest en terapeutisk behandling målrettet til det lille traumatiserede barn, men metoden kan også anvendes i daglig pædagogisk praksis af pædagoger, sygeplejersker, lærere, dagplejere og forældre. Ved at rette sin opmærksomhed på barnet og dets behov for at vide, hvad der sker lige nu, og italesætte dette, forøges barnets tryghed. Dette gælder i hverdagens rutine, men får en særlig dimension i situationer præget af kaos, som for eksempel ved alvorlig sygdom og død, hospitalsindlæggelse, skilsmisse og anbringelse uden for hjemmet. Barnet har brug for, med ord, at få del i den sande virkelighed.
Medfødte alkoholskader beskæftiger sig med børn, der allerede i fosterlivet påvirkes af alkohol, nemlig den, deres mødre indtager under graviditeten. Alkoholen føres via blodet til moder-kagen og videre til barnet. En alkoholmængde, der ikke har nogen mærkbar langtidseffekt på den voksne organisme, kan forårsage vedvarende skader hos barnet. Den kan hæmme celle- og vævsvæksten hos fosteret og dermed forstyrre dannelsen af livsvigtige indre organer - ikke mindst hjernen er udsat.De skader, der forårsages på denne måde, kaldes som diagnose Føtalt Alkohol Syndrom, og omfatter foruden generel væksthæmning og hjerneskade, visse karakteristiske ansigtstræk.Børnene er endvidere fra fødslen ekstremt sensible over for enhver ydre påvirkning fx lys, lyde, berøring, og kræver derfor en ganske speciel omsorg. Bogens basis er 10 behandlingsforløb hentet fra forfatterens praksis på Skodsborg Observations- og behandlingshjem. Her har man i en årrække modtaget børn med F.A.S., og efterhånden udviklet en omsorgs- og behandlingspraksis, der netop tager hensyn til disse børns omfattende og specielle behov.Hver enkelt af de 10 børn er fulgt over adskillige år, således at de forskellige udviklingsperioder og de dertil knyttede spørgsmål kan beskrives og analyseres - både hvad angår omsorg og behandling, men også når det drejer sig om fx indlæringsmæssige og sociale problemer senere hen.Inger Thormann er psykolog, og har i en årrække været tilknyttet Skodsborg Observations- og behandlingshjem. Her har hun været med til at udvikle og i bogform beskrive den enestående sociale, psykologiske og pædagogiske indsats over for udsatte børn og deres forældre, der benævnes "Skodsborgmodellen".
Bogen sætter fokus på børns fjernelse fra hjemmet og dermed på, hvordan man bedst hjælper dem igennem disse meget følsomme og ofte oprivende begivenheder. Den nænsomme anbringelse tager udgangspunkt i otte forskellige forløb, hentet ud fra en hverdagspraksis som den opleves af forfatterne, der begge var tilknyttet Skodsborg Observations- og Behandlingshjem for små børn i mange år. I hvert eksempel beskrives forhistorie, selve hændelsen og efterforløbet. I direkte forlængelse af det enkelte forløb reflekteres der over såvel den behandlingsmæssige som juridiske praksis. Denne nye udgave er gennemgribende opdateret i forhold til Barnets Reform, anbringelsesreformen og adotionslovgivningen på området. Desuden udvides caseeksemplerne også med henblik på familier med anden etnisk baggrund.
Børn med medfødt alkoholskade er en håndbog om de udfordringer, som børn og unge med medfødt alkoholskade kan møde i livet. Bogen giver svar på mange af de spørgsmål og bekymringer, som voksne omkring børnene kan have, og konkrete forslag til, hvordan man kan yde børnene hjælp og støtte.Forfatterne tager udgangspunkt i en praksisorienteret tilgang, som hviler på et pædagogisk, psykologisk og forskningsbaseret fundament. Efter en introduktion til føtalt alkoholsyndrom følger kapitler om emner som søvn, spisning, familieforhold, venskaber, udvikling og adfærd. I de sidste kapitler rettes opmærksomheden mod behov hos forældre og omsorgspersoner, og spædbarnsterapien gennemgås. Bogen er skrevet til forældre, plejeforældre og alle, som beskæftiger sig med børn og unge med medfødt alkoholskade og deres familier.Teksten er ledsaget af tegninger af Ib Spang Olsen.Inger Thormann er psykolog og har gennem sit arbejdsliv beskæftiget sig med omsorgssvigtede børn og fået tildelt flere priser for sin indsats. Marcella Broccia er læge i pædiatrien og forsker i alkohol, graviditet og medfødt alkoholskade ved Aalborg Universitetshospital. Begge forfattere har erfaring med børn og unge med medfødt alkoholskade.
Plejefamilier i Danmark udfører et fantastisk arbejde for en stor del af de 10.000 udsatte børn og unge, der er anbragt udenfor hjemmet. De engagerer sig og giver barnet den tryghed og støtte, der skal til, for at det kan udvikle tryghed, selvværd, få en god skolegang og på sigt klare sig godt i livet. Samtidig kan det være en stor udfordring at blive plejefamilie: Man fortsætter med at være en helt almindelig familie og bliver pludselig også en ”offentlig” familie, hvor lovgivning og samarbejde med forvaltning og forældre sætter rammerne.Plejefamilie - Gaver og opgaver kan bruges af plejeforældre som et opslagsværk, hvor man kan hente viden om de forskellige former for plejeforhold og blive klogere på hverdagens arbejde. Med de mange bidrag fra erfarne forskere, praktikere og plejefamilier kan bogen læses af professionelle, forskere og lovgivere samt anbragte børn og unge og deres forældre. Sproget er klart og enkelt.Vi håber, at vi med denne bog har givet flere familier lyst til at blive plejefamilie, og at nuværende plejefamilier vil få glæde af de forskellige perspektiver på livet som plejefamilie. Både de mange gaver, man får som plejefamilie, når man tager et nyt barn ind i familien, og de mange opgaver, som følger med.
I Med hjerte og forstand. De tidlige anbringelser beskæftiger Thormann og Guldberg sig med den gruppe af små børn, der meget tidligt i livet - måske blot uger efter at de er født - adskilles fra deres forældre på grund af disses misbrug eller psykiske sygdom og deraf følgende omsorgssvigt. Hvordan tilgodeser man disse uhyre sarte børns tarv og giver dem tryghed og tillid til de nye mennesker, der nu er deres nærmeste omsorgspersoner? Hvordan opretholder man samtidig kontakten mellem det enkelte barn og dets familie, og skaber den kontinuitet i barnets tilværelse, som er så betydningsfuld også på længere sigt? Hvor står den professionelle hjælper i alt dette? Hvordan kan hun/han skabe konstruktive forandringer for barnet på baggrund af de ofte mange brud og tab, det allerede har været udsat for?Med hjerte og forstand bygger til dels på en efterundersøgelse af 40 børn, som blev udskrevet fra Skodsborg Observations- og behandlingshjem i 1986-87. Ved at følge børnene før, under og efter anbringelsen, og ved at analysere de indhentede oplysninger har forfatterne kunnet underbygge og supplere den behandlingspraksis, som til stadighed er under udvikling på Skodsborg.Undersøgelsens datamateriale er gengivet som bilag bagest i bogen. Inger Thormann og Charlotte Guldberg har i en årrække været tilknyttet Skodsborg Observations- og behandlingshjem som henholdsvis psykolog og forstander. Sammen, men i nær kontakt med institutionens øvrige personale, har de udformet den enestående sociale, pædagogiske og psykologiske indsats over for udsatte børn og deres forældre, som benævnes Skodsborgmodellen. Gennem årene har de vundet stor anerkendelse for såvel deres behandlingsmetode, som den måde hvorpå institutionen er organiseret. Begge dele har de i et vist omfang beskrevet i bøgerne Hånden på hjertet. Omsorg for det lille barn i krise (1995) og Den nænsomme anbringelse. Hvordan børn kan hjælpes til at ændre opholdssted (2.udg. 2001). Per Schultz Jørgensen har skrevet forord til bogen, der er illustreret af Ib Spang Olsen.
(OBS på grønlandsk) Naalungiarsunnik katsorsaaneq (Grønlandsk udgave af bogen Spædbarnsterapi). Spædbarnsterapi er en behandlingsmetode rettet mod tidlige traumer. Et af de væsentligste budskaber i spædbarnsterapi er: ”Alt usagt binder energi.” Når det lille barn kommer i terapi, sætter terapeuten derfor ord på det, der har været svært. Det liv, som et spædbarn lever, bliver ofte ikke italesat. Den spædbarnsterapeutiske metode giver medarbejderen en overordnet ramme for, hvad det er vigtigt at tage hensyn til, når man skal tale med børn, unge eller voksne om svære ting, f.eks. traumer i deres første leveår.
Voksne børn. En indbygget modsætning. Børn, der blev voksne alt for tidligt. Børn, der fik frataget deres barndom. Børn, der blev alt for tilpassede alt for tidligt med et alt for stort ansvar. Børn, der blev svigtet gang på gang. Børn med forældre, der på en eller anden måde meldte sig ud. På grund af alkohol, stoffer, psykisk sygdom – eller en kombination heraf. Og derfor også børn, der måtte overtage ansvaret.Vi ved godt, de er der – i børnehaven og i skolen, symptomerne er ikke ukendte for os, vi roser dem for alt det, de klarer. Og mener så, vi har gjort dem en tjeneste med vores venlige bemærkninger. At vi har hjulpet dem. Men det har vi ikke.Inger Thormann er psykolog og har gennem sit mangeårige arbejde på Skodsborgs Observationshjem mødt mange voksne børn. Hun har skrevet flere bøger om børn og omsorgssvigt.Bogen er et nødvendigt redskab for alle professionelle, der i deres dagligdag møder de små voksne og her ofte har savnet mod til at gribe ind. Nu er der et fagligt grundlag for at forstå, hvad der sker bag den tilpassede overflade og en appel om at træde i karakter som professionel.De voksne børn har haft en barndom med voksne, der meldte sig ud. Derfor skal vi som professionelle melde os ind i deres liv. Det er det, der kaldes advokatorisk etik – eller mere enkelt: medmenneskelighed.(Fra Per Schultz Jørgensens forord)
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.