Gør som tusindvis af andre bogelskere
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.Du kan altid afmelde dig igen.
Storværket Dan Turèll – hele historien forener en komplet forfatterbiografi med en lang række samtaler med mennesker, der var tæt på enten forfatterikonet eller privatmennesket Dan Turèll. En flot indpakket litterær gavebog.I Dan Turèll – hele historien kommer en lang række af de mennesker, der kendte Dan Turèll personligt og kunstnerisk, til orde. Selv om hele Danmark var på kælenavn med forfatterfiguren Onkel Danny, var der paradoksalt nok meget få, som kendte Dan Turèll helt privat. I denne bog møder vi hans mor Inge Turèll, hans livsledsagerske gennem tyve år, Chili Turèll, og en lang række kendte danskere som Jørgen Leth, Per Højholt, Jan Kaspersen og Suzanne Brøgger, der kendte ham bedre end de fleste, og som alle selv spillede store roller i Dan Turèlls liv – og litteratur ikke mindst.
Lars Movin kortlægger den amerikanske avantgardefilm efter 1945 gennem nedslag i de væsentligste strømninger og grupperinger og med portrætter af en række centrale filmmagere og værker. Det er en rigt illustreret fortælling, der bevæger sig fra efterkrigstidens psykodramaer via 50‘ernes personlige og poetiske værker til 60‘ernes politiske og tabusprængende undergrundsfilm – herunder miljøet omkring Andy Warhol og The Factory i New York. Og det er en fortælling, der afspejler udviklingen i den amerikanske kultur i samme periode. Bogen er baseret på mange års research samt forfatterens egne interviews med frontfigurer inden for genren heriblandt Warhol-stjernerne Taylor Mead, Gerard Malanga, Billy Name og John Giorno. Centralt i beretningen står bannerføreren Jonas Mekas og hans New American Cinema Group, som fra begyndelsen af 60‘erne søgte at revolutionere filmmediet under programerklæringen: “Vi ønsker ikke falske, polerede, glatte film – vi foretrækker dem rå, upolerede, men levende.”
Den første monografi nogensinde om keramikeren og kunstneren Bodil Marie Nielsen (f. 1942) – med kunstnernavnet Bodil Marie. En nærgående og medrivende fortælling om en kunstner, der som det eneste kvindelige medlem af 1960’ernes toneangivende danske kunstnergruppe, Den Eksperimenterende Kunstskole, personificerer vilkårene for kvinder i en mandsdomineret kunstverden i det sidste halve århundrede. Bodil Marie tilhører den store gruppe af kvindelige kunstnere fra sin generation, som på trods af et ubestrideligt talent kom til at stå i skyggen af deres mandlige kolleger i samtiden og siden blev overset af institutioner og kunsthistorie. Det håber vi, at bogen kan være med til at rette op på.
Med afsæt i en autografbog fra 1934, som forfatteren Lars Movin arvede efter sin fars død i 1991, forsøger han at belyse den del af fortiden, som lå forud for hans egen hukommelses start. Undervejs i bogens virvar af skæbne- og erindringstråde møder vi en lang række kendte danskere fra det 20. århundrede. Samtidig med at forfatteren møder ukendte sider af sin egen far – og måske også sig selv.
Gennem læsninger, rejser og interviews kortlægger Lars Movin fænomenet Beat.Beatgenerationen forbindes først og fremmest med en litterær bevægelse i 1950'ernes USA, centreret omkring tre nøglefigurer: William S. Burroughs, Allen Ginsberg og Jack Kerouac. Men som en klangbund under litteraturen lå et større kulturelt opbrud, der havde sit udspring i årene efter Anden Verdenskrig som en reaktion på atombomben, koldkrigsangsten, materialismen, konformiteten, sindelagskontrollen og alt, hvad der ellers truede med at forkrøble de autentiske amerikanske værdier i jagten på en ny forkromet drøm.Det har taget Lars Movin godt ti år at indsamle materialet til Beat. I den periode har han kørt tusindvis af kilometer på de amerikanske landeveje, besteget bjerge i USA, snuset rundt i Jack Kerouacs fødeby Lowell, Massachusetts, besøgt William S. Burroughs adresser i New York, Kansas og Nordsjælland, lejet sig ind på Beat Hotel i Paris og opsøgt og interviewet de sidste overlevende beatforfattere samt en lang række andre vidner i USA og Europa, heriblandt Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, Gary Snyder, Carolyn Cassady, John Cassady, Hettie Jones, Joyce Johnson, Harold Norse, Harold Chapman, David Amram, Ken Kesey, John Giorno.
Film kan være mange ting: rørende, underholdende, sjove, informative, eksperimenterende, udfordrende eller afslørende. Men de kan også være foruroligende, ja, måske ligefrem subversive. Og i de tilfælde, hvor instruktørerne virkelig tager de levende billeder alvorligt som en kunstform, kan filmene endda vise sig at være direkte farlige for de involverede, hvad enten de så er ansvarlige for de visioner, der lægges frem, eller blot medvirkende.Dét er udgangspunktet for den serie af bøger – Farlige film – som indledes med nærværende bind om film med relation til Fluxus, Yoko Ono og Bob Dylan.Med udgangspunkt i sin tilknytning til Fluxus-gruppen skabte Yoko Ono i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 70’erne – alene eller sammen med John Lennon – en række konceptuelle og poetiske film, hvor tanken var, at det enkelte værk først blev fuldt realiseret i mødet med modtagerens bevidsthed. Nogle af filmene blev af samtiden betragtet som provokerende. Men i et enkelt tilfælde, Rape fra 1969, viste mediets kræfter sig at være så stærke, at de var tæt på at tage magten fra instruktørparret.De film, som Bob Dylan har været involveret i siden midten af 60’erne, er umiddelbart mindre kontroversielle, men i poetens filmiske hovedværk – den fire timer lange Renaldo and Clara (1978) – var den personlige investering så hudløs, at ophavsmanden måtte sande, at filmkunsten rent faktisk kan være farlig at danse med.
I januar 1983 turnerede den amerikanske digter Allen Ginsberg (1926-1997) rundt i Danmark. Med sig havde han livsledsageren Peter Orlovsky, guitaristen Steven Taylor samt på en del af turen også den danske fan og kollega, Dan Turèll. I løbet af fjorten dage optrådte ensemblet en række forskellige steder: to aftener i Huset i København, en tv-transmitteret koncert i Musikhuset i Aarhus samt mindre arrangementer i blandt andet Herning og Haderslev. Med afsæt i Ginsbergs dagbøger og Taylors memoirer (begge dele upublicerede), samt knap et halvt hundrede nye interviews med folk, der har kendt eller mødt Ginsberg, og dertil et væld af andet dokumentationsmateriale, kortlægger Lars Movin turnéen og fortæller om de private aarhusianske kontakter, der lå til grund for danmarksbesøget. Allen Ginsberg i Danmark tegner samtidig et indgående portræt af Ginsberg som digter, performer og fotograf; som politisk aktivist, kulturel kraft og samlende skikkelse; og ikke mindst som kosmo- polit og spydspids for en bevidsthedsrevolution – og en levende legende. Med andre ord et inciterende portræt af den berømte beatdigter, som i 1955 satte ord på en hel generations tanker og følelser med langdigtet “Howl”. Bogen indeholder mere end 80 illustrationer, hvoraf mange vises her for første gang.
Gennem en række intense samtaler tegner Lars Movin et biografisk portræt af Torben Ulrich: tennisspiller, skribent, jazzmusiker, kunstner, filmmager, filosof og buddhist.Med sit uortodokse syn på idrætten, kunsten og tilværelsen i det hele taget, har Torben Ulrich gennem en menneskealder været en inspirationskilde for sine omgivelser. Mest kendt er han i Danmark som en af vores mest markante tennisspillere over fire årtier fra 1940‘erne-1970‘erne og som en af vores mest usædvanlige idrætsfolk nogensinde. Men hans viltre begavelse og insisterende nysgerrighed har ført ham vidt omkring; ikke blot i verden, men også i musikkens, litteraturens, billedkunstens og bevidsthedens afkroge. De over 70 timers samtaler er en guide til disse områder og til mennesket Torben Ulrich.Lars Movin (f. 1959) er forfatter og filminstruktør. Han har været freelanceskribent siden 1983, fra 1987 tilknyttet dagbladet Information. Lars Movin har blandt andet skrevet "Rejsefeber – logbog fra turisticane 1980-95" (1996) og har instrueret filmen "Something Wonderful May Happen" (sammen med Niels Plenge, 2001) og "Onkel Danny – portræt af en karma cowboy" (sammen med Steen Møller Rasmussen, 2002). Desuden har han redigeret et udvalg af Torben Ulrichs tekster: "Jazz, bold og buddhisme" (2003).
Rejseessays fra steder i Europa, Asien og USA. En ung mand tager os med til mere end tyve lande, evigt nysgerrig og søgende efter rejsens væsen, men også på jagt efter sig selv. Bogens mange afsnit skriver sig ind på fænomenet turisme fra forskellige vinkler, samtidig med at der fortælles om de lande, der rejses igennem. På et andet plan fortælles om forfatterens udvikling fra ung mand til voksen, og endelig afspejler bogen samfundets udvikling gennem 15 år. Essaysamlingen udkom oprindeligt i 1996.
Dan Turell - hele historien forener en komplet forfatterbiografi med en lang række samtaler med mennesker, der var tæt på enten forfatterikonet eller privatmennesket Dan Turell.I Dan Turell - hele historien kommer en lang række af de mennesker, der kendte Dan Turell personligt og kunstnerisk, til orde. Selv om hele Danmark var på kælenavn med forfatterfiguren Onkel Danny, var der paradoksalt nok meget få, som kendte Dan Turell helt privat.I denne bog møder vi hans mor Inge Turell, hans livsledsagerske gennem tyve år, Chili Turell, og en lang række kendte danskere som Jørgen Leth, Per Højholt, Jan Kaspersen og Suzanne Brøgger, der kendte ham bedre end de fleste, og som alle selv spillede store roller i Dan Turells liv og litteratur.
Jeg Ville Først Finde Sandheden er en personlig og kunstnerisk portrætbog, der skildrer en filmkunstners liv og virke som en fornyer og omtænker af dokumentarfilmgenren. Om en enestående auteur — en samtalebog om film, kunst og liv.Landskaber er/registreringer/ afskrifter af/ indre tilstande, lyder et Peter Laugesen-digt. Det kunne nemt stå som et motto for filminstruktøren Jon Bang Carlsens filmarbejde, mener forfatteren Lars Movin, der i Jeg Ville Først Finde Sandheden tager ud på en rejse med filmkunstneren, der har lavet film i mere end 40 år og har lige så mange filmtitler bag sig. I en periode på fem år rejste Lars Movin rundt sammen med Jon Bang Carlsen og opsøgte de særlige steder og landskaber, som har givet betydning til store dele af hans filmiske produktion: det sydvestlige USA, Irland, Sydafrika og selvfølgelig Danmark.Kunstnerisk portræt af dansk films enegænger, Jon Bang Carlsen. En rigt illustreret samtalebog om filmkunsten og livet — for alle med interesse for film og den gode fortælling.
Det ultimative værk om den amerikanske beatgeneration. Igennem 10 år har Lars Movin beskæftiget sig med beatgenerationens forfattere, som blandt andet tæller William S. Burroughs, Allen Ginsberg og Jack Kerouac. Han har fulgt deres deres spor, kørt mere end 80.000 kilometer i USA for at samle materiale og interviewet en lang række litterære skikkelser og personer med tilknytning til beatgenerationen. Lars Movins Beat former sig som en rejse gennem det mentale, kulturelle og litterære landskab, som beatgenerationen skabte og beskrev i 50´ernes USA. Alle de vigtigeste værker og personer behandles. Derudover spores beatgenrationens påvirkning afsmitningen på dansk kultur og litteratur. Hvornår, hvordan og af hvem blev beat introduceret herhjemme. I starten af 60´erne var det særligt Elsa Gress, Erik Wiedemann og Erik Thygesen, som foruden at skrive om beatforfatterne også oversatte beat-værker til dansk. Fra omkring 1970 tog en ny generation over med Dan Turèll og Peter Laugesen i front som formidlere af og eksponenter for beatlitteraturen og -ånden, og det er først og fremmest i kraft af deres indsats, man overhovedet kan tale om en fordanskning af fænomenet. Bogen tegner et portræt af et fænomen og en generation af amerikanske forfattere, som for længst er blevet kanoniserede, men ikke tidligere har været genstand for en større samlet fremstilling herhjemme.
Lars Movin dokumenterer og perspektiverer Jørgens Leths film.
Anne Mette Lundtofte Intro - New York CityTore Rye Andersen Parken - På kant med storbyenNiels Lillelund Gaden - Rette linjer og skæve vinklerLars Movin Pulsen - Beatgenerationens New YorkAndreas Rude Katedralen - St. Patrick's CathedralMartin Krasnik Jew York - Det gyldne landNiels Lillelund Gastronomien - Et æble i mange bidderAsger Liebst Subwayen - Byens underste bevægelserAnders Troelsen Skyskraberkomplekser - Den vertikale verdensbyAnne Mette Lundtofte Bøgerne - I forfatterens fodsporNiels Lan Doky Jazzen - New Yorks spillestederMaiken Derno Kunsten - Gallerierne, museerne og cafeerne
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.
Ved tilmelding accepterer du vores persondatapolitik.