Bag om Fra Helmand til Hellerup
Khoshal har været rejsende i længere tid og har set meget mere end de fleste på hans alder. Fra sin landsby i det krigshærgede Helmand rejser han adskillige gange helt alene og i en ung alder for at forbedre leveforholdene i sin landsby.
Den farefulde færd går gennem afghanske landsbyer, storbyer, bjerge og ørkener og det er hans flittighed i skolen der bringer ham helt til Danmark. Med sig har han erindringen om et hærget land, støvede markeder og glædelige stunder i familiens skød – erindringen om en barndom, der gradvis opløses under hans rejse. Under sit ophold hos plejefamilien i Ordrup møder Khoshal det danske samfund og især den ubekymrede og overfladiske ungdomskultur som står i skarp kontrast til hans egen dybere og reflekterende livssyn.
Khoshal gør uddannelse til omdrejningspunktet i sit liv, men undervejs vikles han ufrivilligt ind i Nordeuropas største terrorsag. Pudsigt nok forløber samtlige Khoshals rejser i krigshærgede områder fredeligt og trygt, hvorimod hans rejse til fredelig Danmark viser sig at byde på stik det modsatte…
Denne bog, som åbner en verden af krig og gru, ensomhed og glæde, fokuserer især på ungdomslivet, indvandrere og flygtninge og ikke mindst krigen mod terror samt religiøs udøvelse. En fortælling om en ung dreng på vej til at blive voksen samt en hyldest til alle de udlændinge, der har prøvet at bosætte sig i et nyt land og skulle vænne sig til et nyt sprog og en ny kultur – og dette ofte med en grusom fortid bag sig.
Samtidsromanen Fra Helmand til Hellerup er den første roman af sociologen Ahmad I. Durani som skildrer de sidste 20 års samfundsudvikling gennem et unikt billede af Danmark og danskerne set med andres øjne.
Vis mere