Bag om Fra verdenskrig til kold krig
Få historiske vendepunkter er så fulde af drama som de seks måneder mellem februar og august 1945, hvor verden gik fra verdenskrig til kold krig: Hitler begik selvmord, nazisternes udryddelseslejre blev offentligt kendt, og USA kastede atombomberne over Japan. Alt imens et jerntæppe sænkede sig tværs gennem Europa.
Michael Dobbs – journalist og forfatter til Cubakrisen og Nazisabotørerne – fortæller historisk kompetent, men ikke mindst levende og medrivende, om de seks måneder, der kom til at markere overgangen til atomalderen, hvor den kolde krig mellem to altdominerende supermagter med to vidt forskellige ideologier, splittede verden. De politiske ledere gjorde hvad de kunne for at positionere sig godt i forhandlingerne efter krigen: Stalin mente at Sovjetunionens enorme krigsofre, skulle komme landet til gode økonomisk, Churchill kæmpede for at beholde bare en smule af Storbritanniens svindende indflydelse, mens Roosevelts taktik var at forsøge at charmere Stalin – en taktik hans efterfølger Truman på ingen måde delte.
Dobbs nye bogværk er en spændende beretning om den intense periode fra Anden Verdenskrigs ophør til den Kolde Krigs begyndelse, der så de politiske alliancer mellem krigens vindere smuldre og jerntæppet sænke sig i et Europa, der efter krigens rædsler og nazismens forbrydelser mod menneskeheden, var forandret for altid.
Vis mere