Bag om Frankenstein
Bøger, sange, film, legoklodser. “Terminator”. “Westworld”. “Skønheden og udyret”.
Vi er stødt på så mange forskellige versioner af “Frankenstein”, at fortællingen om doktoren og hans monster har vokset sig til en selvstændig myte, vi ikke kan huske hvor stammer fra — næsten i sådan grad, at vi ofte forveksler monstret med Frankenstein.
Det er måske heller ikke så mærkeligt, da "Frankenstein” udkom allerede i 1818, skrevet af den kun 18-årige engelske forfatter Mary Shelley. Kendt som en af de bedste og tidligste refleksioner over videnskabens grænser og etiske dilemmaer, over kunstig intelligens og menneskets ønske om at lege Gud, anses den desuden som verdenshistoriens første science fiction.
Men hvad handler romanen egentligt om? Hvorfor bliver den ved med at hjemsøge vores kultur, og hvad har det talende monster egentligt at sige til os?
Lyt med, når vi sammen med Amalie Buchard genopliver en af vores kulturs mest kendte, men muligvis mindst læste bøger.
Brændende Bøger
Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når oprørske gæster læser og taler om de Brændende Bøger.
Jacob Nielsen er tidligere radiovært ved 24Syv, hvor han har været vært på og produceret radio- og podcastserierne 'Brændende bøger', "min litterære pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens længste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.
Vis mere