Bag om GAMLE STIER - NYE VEJE
Gamle stier – nye veje er en kærlighedshistorie, der fortæller om Hans Kristians og Johannes liv og udvikling i skyggen af 1930’ernes krise; Hans Kristian fra husmandsstedet og Johanne, gårdmandsdatteren, deres forelskelse og omgivelsernes modstand mod forbindelsen.
Hans Kristian må flygte til storbyen presset, bl.a. af Johannes mor – og hvad der derefter hændte …!
Gamle stier – nye veje er også en historisk roman om grundlæggelsen af det moderne Danmark og om forudsætningerne for den velfærdsstat, der blev opbygget i halvtredserne og tresserne.
Romanen beskriver, hvordan jævne folks liv påvirkes af de store politiske begivenheder i perioden 1910-1936. Romanen beskriver i fiktionens form, hvordan Danmark udvikles fra et almissesamfund til et samfund, hvor borgerne har rettigheder og pligter.
Uddrag af bogen
”Nede i ajlebeholderen gik to knægte på næppe mere end 10-11 år og skrabede sammen. En flagermuslygte stod ovre ved væggen og lyste.
”Hva’ fanden,” råbte Hans Kristian over skulderen til bestyrer Jensen, så vendte han sig resolut om, løb hen til Jensen og greb ham ved kraven.
”Hvad i alverden er det du foretager dig?” råbte han rasende, mens han slæbte Jensen med sig hen til ajlebeholderen. ”Lader du børn muge i ajlebeholderen?”
Ved siden af beholderen lå der er ordentligt læs møg blandet med ajle.
Hans Kristian tog bestyrer Jensen og kylede ham ned i skarnet. Bøjede sig ned over ham og kørte hans fjæs rundt i skidtet. Mens han svovlede og bandede de værste gloser, han havde lært på havnen. Jensen rodede hjælpeløs rundt i moradset.
Hans Kristian slap manden og vendte sig til lemmerne:
”Få de knægte op.”
Om forfatteren
Niels-Ole Hørlyk (f. 1950) er uddannet i biologi og idræt fra Københavns Universitet. Bosiddende i Grundfør. Han har arbejdet som gymnasielærer i Aarhus og på Færøerne. Har forfattet og været medforfatter til en række lærebøger. Gamle stier – nye veje er hans første skønlitterære roman.
Vis mere