Bag om Grundtvig og kvinderne
Grundtvig og kvinderne følger Grundtvigs liv med op- og nedture, fra han lå i sin mors mave til sin død. Else Mathiassen giver ordet til otte kvinder, der kendte og levede med Grundtvig.
Else Mathiassen (f. 1958). Dramapædagog fra Herning Højskole 1980/81, elev på Tukakteateret 1981, lærer fra Nr. Nissum Seminarium 1987, højskolelærer på Vestjyllands Højskole 1988-2002 og forstander samme sted 2002-2018.
Med bidrag fra Grundtvigforskerne Hans Raun Iversen, Edward Broadbridge, Uffe Jonas, Vibeke A. Pedersen, Thorstein Balle, Lone Kølle Martinsen, Ingrid Ank, Lise Busk Jensen, Ove Korsgaard og Laura Lundager Jensen.
N.F.S. Grundtvig var en af Danmarks betydeligste skikkelser i 1800-tallets åndsliv: præst, digter, politiker, historiker og ikke mindst grundlægger af den danske højskoletradition. Grundtvig kæmpede for kvinders rettigheder i lovgivningen og ligeværdighed i samfundet. Tanker, der, som beskrevet i bogen, var stærkt influeret af kvinderne i hans samtid.
Grundtvig og kvinderne følger Grundtvigs liv med op- og nedture, fra han lå i sin mors mave til sin død. Else Mathiassen giver ordet til otte kvinder, der kendte og levede med Grundtvig, og lader dem portrættere ham – fra hans mor Cathrine Marie Bang og hans anden hustru Marie Toft til den engelske Clara Bolton og hans sidste hustru Asta Krag-Juel-Vind-Frijs. Med deres ord belyses Grundtvigs tanker om demokrati, kvindens stilling, livs- og folkeoplysning, kirken, pædagogik og hans menneskesyn. Fortællingerne er desuden suppleret med tekster fra anerkendte grundtvigforskere.
Grundtvig og kvinderne er blevet til under grundig research, samtidig med at forfatteren gennem dans og performance er trængt dybere ind i stoffet. Bogen er for alle, der vil læse en god historie og få et indblik i Grundtvigs liv og tænkning på en let tilgængelig måde. Samtidig vil de mere Grundtvigkyndige få nyt perspektiv på stof, de kender.
Vis mere