Bag om Håndværk og design - en fagmetodik
Håndværk og design er et nyt fag i skolereformen fra 2014. Faget blev obligatorisk i 4.-7. klasse fra 1. august 2016. I fagets læseplan understreges det, at ”håndværksmæssig forarbejdning af materialer til produkter baseret på designprocesser” er det grundlæggende for faget. Denne bog handler om, hvordan lærere kan rammesætte en undervisning, der lever op til denne grundforståelse.
Det særlige ved det nye fag ”Håndværk og design” er, at det ikke udelukkende kan bygge videre på undervisningsmetoder fra hverken designområderne eller de tidligere håndværksfag. Bogens metodebeskrivelser integrerer derfor erfaringer fra både håndværksundervisning, designundervisning og metoder fra andre fag og områder.
Det er vigtigt at skelne mellem fagets metoder og metoder til at undervise i faget. Fagets metoder er fx at strikke, at høvle, at tegne skitser, at måle og at idéafprøve. Denne bog handler om metoder til at undervise i faget, fx om, hvad lærere kan gøre, når de igangsætter et forløb, hjælper elever med at lære, vil udfordre dem til at lære mere eller vil gøre opgaver overskuelige og sammenhængende.
Bogen præsenterer seks eksemplariske undervisningsmetoder, der kan finde sted i det obligatoriske forløb. Den henvender sig både til lærerstuderende i håndværk og design og til lærere og pædagoger, der underviser, eller som står foran at skulle undervise, i håndværk og design.
Hanne Schneider er lærer, cand.pæd.pæd. og tidligere lektor ved Professionshøjskolen UCC.
Stig Pedersen er lærer, cand.pæd.sløjd og tidligere lektor ved Professionshøjskolen UCC.
De er begge tilknyttet Fagfællesskabet Håndværk og Design og har tidligere udgivet Håndværk og design. En fagdidaktik.
Vis mere