Bag om Kampen om vejret 1943 - 2. Verdenskrig i Nordøstgrønland
Under 2. Verdenskrig blev der udkæmpet et afgørende slag i Nordøstgrønland mellem danske slædepatruljer og tyske meteorologer. Man havde opdaget, at Grønland er et meteorologisk nøglepunkt, og at vejrobservationer herfra kan give de bedste prognoser for hele Europa. Snart lå der flere vejrstationer på Grønlands nordøstkyst, og ruinerne af mange af dem ligger der stadig som vidnesbyrd om et særligt kapitel i krigshistorien.
Seks gange forsøgte tyskerne at oprette hemmelige vejrstationer på den mennesketomme kyst - og to gange lykkes det faktisk at overvintre og sende værdifulde vejrobservationer hjem. Tyskerne blev dog modarbejdet af en lille dansk forsvarsstyrke på knap ti mand, som blev forløberen for Siriuspatruljen.
Historiker Tilo Krause har deltaget i ekspeditioner til resterne af de overvintringsstationer, som ligger tilbage i det højarktiske landskab, og gravet rapporter, dagbøger og andre personlige beretninger frem af arkiverne. I denne bog kommer vi helt tæt på begivenhederne og de mennesker, der gik i krig mod Tyskland nord for polarcirklen.
Vis mere