Bag om Kunsten at have sygt lave forventninger
Pressemeddelelse:
Mød Emanuel Kent – hverdagsfilosof med selvironi

"Sæt jer ind i mit halvmiserable liv, og gør så det modsatte."
Sådan siger Emanuel Kent Sjögren, åndelig vejleder, i ungdomsromanen 'Kunsten at have sygt lave forventninger.'
Selve essensen i det at være teenager er, at livet kan forandres på en uge. Hvis f.eks. din bedste ven pludselig er væk fra skolen i nogle dage, får du pludselig mulighed for at lave helt om på billedet af dig selv – hvem du er, hvem du omgås, og placeringen i det sociale hierarki, du indgår i. I løbet af et splitsekund kan du både blive forelsket og dumpet.
Denne mulighed er omdrejningspunktet i Åsa Asptjärns anmelderroste debutroman.
Hovedpersonen Emanuel Kent og hans bedste ven Tore har været nærmest limet sammen siden indskolingen. Pludselig da Tore er væk fra skolen i en kort periode, åbner muligheden sig for, at Emanuel kan begynde at hænge ud med Ammis og klassens nye coole kat Bianca.
Endelig kan han være den, som han har tænkt sig at være. For han har jo potentiale, som hans søster siger. Potentiale, som her ved det nye skoleårs start i niende, bare ikke er kommet til sin ret. Måske er det nu, Emanuel har chancen?
Det er jo heri en del af charmen og det fascinerende ved ungdomslitteraturen ligger: At det fungerer udmærket at indfange et par uger af et teenageliv og brede det ud til en hel roman med livsbestemmende begivenheder.
Åsa Asptjärns debut kommer flyvende fra start og har drive og tempo hele vejen igennem – uden at blive stresset eller forceret. Med små midler får hun læseren til både at le og rødme af genkendelse.
I et ligefrem og enkelt sprog gør Åsa Asptjärn sin antihelt Emanuel Kent til hverdagsfilosof med stor selvdistance og selvindsigt. Med humoren som følgesvend fremstiller han generøst sine svagheder og højst menneskelige fejltagelser.
Asptjärn leger med såvel selvhjælpsgenren og den søgen efter egen identitet, som ofte præger hverdagen for en teenager.
I gymnasiet mødte Åsa Gertrud, som hun senere dannede komikerduoen Åsa&Gertrud med. De to kvinder er i dag et kendt komikerpar i Sverige, som har lavet utallige shows og kabareter rundt omkring i landet og til tv og radio.
Lektørudtalelse:
Kort om bogen:
Sæt jer ind i mit halvmiserable liv, og gør så det modsatte. Ungdoms-/young adult roman til alle, der kan sætte sig ind i en kikset og upopulær femtenårig drengs følelsesliv.
Beskrivelse:
Emanuel Kent hænger hver dag ud med vennen Tore på skolen. De er en anelse kiksede og ved det godt. Pludselig får Emanuel muligheden for at ændre sit billede af sig selv da to populære piger af forskellig årsag fatter interesse for hans selskab. Roman om en teenagers mulighed for at ændre sit liv, sin placering i hierarkiet, muligheden for at blive forelsket, muligheden for at miste det hele og igen blive den taber, man plejede at være.
Vurdering:
Charmerende og typisk ungdomsbog om at være outsider og pludselig øjne muligheden for at ændre sin sociale status. Kapitlerne er korte og tilpasset målgruppen. Stilen er ungdommeligt frisk og sine steder morsom. Selvom romanen fra forlagets side er kategoriseret som en ungdomsbog, kan voksne læsere også være med idet den også kunne klassificeres under "young adult".
Andre bøger om samme emne/genre:
På sin vis en typisk ungdomsroman om at være underlig og upopulær, derfor kan rigtig mange ungdomsbøger stå i forlængelse af denne. Videre læsning kunne være John Green, Tor Fretheim eller andet inden for genren.
Til bibliotekaren:
Populær svensk "YA" roman. Anden del af bogen udkommer senere i år. Skal købes og formidles på samme vis som de mange engelske og amerikanske YA romaner, der er meget oppe i tiden.
Lektør: Tina Schmidt
Vis mere