Bag om Lyskabinettet
Ti minutter efter sin fars død, træder Thomas ind på Odense Sygehus. Uvilkårligt tænker han tilbage på sin opvækst i 1970’erne og 1980’erne: En barndom med kejtet danseskoleundervisning, tossede familieferier, stævner i dykkerklubben og spirende seksualitet. Men når voksne mænd taler om mænd og damer, når klassekammerater taler om køn og kærester, får Thomas en snigende følelse af ikke helt at høre til. Det er som om der rejser sig en glasvæg mellem ham og omverden.
Da Thomas som voksen møder Sidsel og får børn, vokser fornemmelsen af at være en gåde for sig selv. Livet i kernefamilien ender i depressionens mørke, og han beslutter sig for at opsøge Overbecks lyskabinet. I lyskabinettet oplyser Overbecks lamper skridt for skridt de stier, som Thomas er gået ad hele sit liv. Og da Thomas møder Nora med det lysende blik, kan han gøre op med sin fortælling. Sammen skaber de – midt i Thomas’ familieliv med Sidsel og børn - et lukket rum, hvor han kan komme tættere på gåden.
Lyskabinettet er en roman om at blive fri fra fortællingerne om sig selv. Om at finde nye måder at være i sit køn, sin seksualitet og sin familie på. Det er en myldrende, fabulerende og morsom roman om at løse den rebus ethvert menneske er.
Pressen skriver:
»Fortæller indlevende og hæderligt historien om en mand, der farer vild i sit eget mørke...«
– **** Børsen
»Man kan også, og med rette, synes jeg, kalde romanen for en moderne dannelsesroman [...] Læst sådan er Lyskabinettet ikke bare elementært underholdende, men også god at blive klog på.«
– ***** Berlingske
»Morten Ramsland løfter modigt dynerne og afslører et eksistentielt skisma om heterogen kønsidentifikation i et overvejende homogent samfund; et område, som endnu ikke er så oplyst i mainstreamlitteraturen.«
– Jyllands-Posten
»Aldrig før er en ung mands vej til at finde sin seksuelle identitet blevet skildret med så stor indlevelse og med så mange nuancer på dansk […] det er forrygende læsning, som for mig at se overhaler Ramslands fænomenale Hundehoved med flere længder.«
– ***** Dagbladenes Bureau
»Ramsland har beriget dansk litteratur med et imponerede værk med stor menneskelig indsigt.«
– Litteratursiden
Vis mere