Bag om Maries krig
Romanen Maries krig handler om en 14-årig pige, hvis far er reserveofficer i 2. slesvigske krig. Hun ser ham komme tilbage fra Dybbøl Skanser, når hans afdeling har hvil, desillusioneret og psykisk nedbrudt. Familien bor i Sønderborg, og da byen bombes, må Marie flygte til en onkels gård nær Kjær By. Her er en deling soldater indkvarteret, og hun stifter bekendtskab med hornblæseren Lille Søren. Efter preussernes invasion af Als, hører Marie, at Lille Søren ligger såret et sted og tager ud for at finde ham. Undervejs ser hun danske tropper gå til modangreb og blive slået tilbage. Herefter besættes onkelens gård af de preussiske soldater.
2. slesvigske krig var den første moderne krig i Europa, og dens rædsler var – fristes man til at sige – tilsvarende moderne. De østrigsk-preussiske soldater introducerede forladergeværet og brugte tog til at komme frem til slagmarkerne. Resultatet blev, at Danmark amputeredes ved foden. Derefter måtte vi indefra vinde, hvad udadtil var tabt, og krigen i 1864 fik således afgørende betydning for dansk identitet og Danmark, som vi kender det i dag. Her mødte helstaten sit endeligt, og her viste nationalfølelsen både sit smukke, men også sit ganske problematiske ansigt.
Claes Johansen, f. 1957. læreruddannet i 1985, siden 1992 har han arbejdet som fuldtidsforfatter. Han har udgivet omkring 25 bøger.
Vis mere