Bag om Missionen midt iblandt os
I bogen inddeles missionen til, i og fra Danmark i syv perioder, og forfatteren Mogens S. Mogensen reflekterer over, hvordan mission er blevet forstået og praktiseret i disse forskellige perioder ud fra nogle grundspørgsmål: Hvem tog initiativ til missionen? Hvor og hvordan blev missionen organiseret? Hvilke praksis- og kommunikationsformer blev anvendt i missionen? Hvilket missionssyn lå bag missionsarbejdet?
Missionen til, i og fra Danmark analyseres i syv perioder: Danernes første møder med kristendommen fandt allerede sted i de første århundreder e.Kr. gennem krig, handel og migration. I perioden 500-1000 blev Danmark kristnet, bl.a. som følge af udsendelse af missionærer som fx Ansgar. I de følgende århundreder blev Danmark som kristenhedssamfund en del af det kristne Europa, hvorfra der bl.a. blev sendt munke og nonner til Danmark.
Reformatorerne opfattede reformationen som en genkristning af samfundet, men dette syn førte ikke til nogen mission uden for landets grænser. Da pietismen omkring år 1700 slog igennem, førte vækkelsen i Danmark også en mission med sig i de kolonier, som Danmark havde etableret.
Perioden 1800-1960 var præget af vækkelsesbevægelser som grundtvigianismen og Indre Mission og en omfattende dansk deltagelse i den moderne missionsbevægelse, der gjorde kristendommen til en global religion.
I tiden efter 1960 satte afkolonialiseringen sig igennem, og de kirker, som danske missionsselskaber havde været med til at grundlægge, blev selvstændige. Samtidig blev det danske samfund mere og mere sekulariseret og efterhånden også mere multireligiøst som følge af indvandringen, og mission i Danmark fik dermed en ny betydning.
I bogen reflekteres der over, hvordan mission er blevet forstået og praktiseret i en dansk sammenhæng i disse forskellige perioder ud fra nogle grundspørgsmål. Hvem tog initiativ til missionen? Hvor og hvordan blev missionen organiseret? Hvilke praksis- og kommunikationsformer blev anvendt i missionen? Hvilket missionssyn lå bag missionsarbejdet? Hvilke missionsmodeller kan der identificeres på tværs af de historiske perioder?
Mogens Stensbæk Mogensen (f. 1950) er cand.mag. i historie og kristendom, MA i missiologi og ph.d. i interkulturelle studier. Missionær i Nigeria udsendt af Sudanmissionen 1981-1991 og generalsekretær i samme selskab 1992-1998. Generalsekretær i Dansk Missionsråd 2000-2001, formand for Folkekirke og religionsmøde 2000-2005 og formand for Folkekirkens mellemkirkelige Råd 2012-2020. Har siden 1998 arbejdet som ekstern lektor, foredragsholder og konsulent i konsulentfirmaet Intercultural.dk. Har bl.a. skrevet følgende bøger: Dåb og religionsskifte (2005), Når danskere skifter tro (2005), Den danske model. Samspil mellem folkekirken og de frie kirkelige organisationer (2007), Missionsmetaforer. En håndsrækning til at tale om mission i folkekirken (2018), Kristendom i en brydningstid (2019) og Træk af Han Herreds religiøse historie (2022).
Omtale
"Et imponerende stykke arbejde (...) Mogens S. Mogensen har skabt et opslagsværk, som rummer alt fra historisk skildring til missionsmodeller, som har været eller bliver brugt til udbredelse af den kristne tro (...) Det er meget interessant læsning."
- Udfordringen
"Denne bog bør ligge på enhver præst natbord (...) Denne bog er vigtig (...) Det er faghistorie – levende fortalt – rigt spækket med citater både fra andre missionshistorikere og fra samtidige kilder (...) Bogen giver godt grundlag for vores refleksion over at være kirke (...) Mogens Mogensen er god til at forbinde fænomenerne. Han arbejder med klare, oversigtlige kategorier."
- Theologia Practica
Vis mere