Bag om Modstand og Håb
Dystopiske romaner for unge læsere er et område i voldsom vækst, både internationalt og i Danmark. Denne bog er den første på dansk, der diskuterer denne genre og forsøger at give bud på, hvorfor den er så populær, og hvilke aspekter af den formodede læsers virkelighed, den bearbejder.
I stedet for at se dystopierne i sammenhæng med fantasy eller horror, ses de i sammenhæng med katastrofelitteraturen, det vil først og fremmest sige romaner der foregår kortere eller længere tid efter en katastrofe, hvor de overlevende står overfor udfordringen at bygge et nyt samfund op. Dermed er de til dels anbragt i den samme situation, som de unge der lider under et totalitært styre og skal finde ud af hvordan man bekæmper det.
Modstand og håb er baseret på en læsning af omkring 250 romaner (alle udkommet på dansk), og blandt de måske overraskende ting der fremhæves, er at der har været udgivet ungdomsbøger om dystopier og katastrofer i mere end 40 år. Mindre overraskende er at der er både skidt og kanel imellem – men genren kan noget: Ved at fremstille et dystopisk samfund, kommenterer forfatteren på sit eget, og ved at give forskellige løsningsmodeller, peger romanerne også på problemstillinger i unge menneskers virkelige liv.
Vis mere