Bag om Monstre iblandt os
Efter sin mors død arvede heavy metal-musikeren Ryan nogle sære ting – herunder nogle mystiske gamle tegninger og en fugtskadet dagbog fra hendes ungdom. Hans mor havde altid været en stille, hemmelighedsfuld lille dame. Lidt mærkværdig, ville de fleste nok mene. Sær. Han havde altid følt, at hun skjulte noget. Der var hemmeligheder i hans familie. Hemmeligheder, hans mor troede, hun kunne tage med sig i graven … Men det var langtfra tilfældet. De hemmeligheder skulle vise sig at være hjemsøgende. De skulle vise sig at hive de grimmeste sider af menneskeligheden op til overfladen. Udover at skabe en underholdende fortælling, er romanens formål at sætte gang i en masse filosofiske overvejelser og herunder provokere ideen om, hvad der egentlig er godt og ondt – rigtigt og forkert. Der er derfor et diskret fokus på netop ideen bag ’det gode og det onde’ igennem mere flydende begreber som eksempelvis ’hævn’.
Uddrag af bogen
”… prøv at pisse nogen af. Så får du en anden side af dem at se. Det kan give dig et bedre billede af sandheden. Det var i hvert fald Ryans opfattelse. Vi mennesker vil så gerne fremstå fattede, civiliserede, ordentlige. Men vi er ligesom dyr. Vi har instinkter, vi handler ud fra. Den eneste forskel er, at vi kan spille skuespil. Det gør dyr ikke. Vi kan være onde. Det er en menneskelig egenskab, dyr ikke som sådan besidder. Det eksisterer slet ikke i deres følelsesspektrum. Hvis vi opfatter et dyr som ondt, er det fordi, vi selv tillægger dets handling en ond mening. Dyr kender ikke til godt og ondt. Det gør mennesker. Det er det, der gør os så interessante, mystiske og hemmelighedsfulde.”
Om forfatteren
Emma Christensen (f. 1992) har en professionsbachelor som socialpædagog med speciale i udsatte borgere, kursus i metakognitiv terapi samt uddannelse som mentor for psykisk sårbare unge. Hun er stærkt optaget af de mørke sider af den menneskelige psykologi samt den bagvedliggende kompleksitet af begrebet ”ondskab”. Monstre iblandt os er hendes debut som forfatter.
Vis mere