Bag om Noget frygteligt er altid lige ved at ske
Statistikker fortæller os, at hver femte-sjette dansker på et eller andet tidspunkt i deres liv lider af klinisk depression.
Forfatteren og tegneren Lars Kramhøft skildrer i sin grafiske fortælling ”Noget frygteligt er altid lige ved at ske” en ung mands sygdomsforløb fra de begyndende symptomer til en kortvarig indlæggelse. Rammen om fortællingen er hans forhold til forældre, kæreste og – frem for alt – andre mænd, og belyser, hvordan det generelt er som ung mand at være særligt følsom og skrøbelig i vor tids samfund.
Hvordan opleves det egentlig at være deprimeret?
Selv om vi ved, at depression i en vis grad er bestemt af generne, mener Kramhøft alligevel, at der er sociale og strukturelle problemer, som fortjener at blive belyst, f.eks. samfundets krav om konstant tilpasning, effektivitet og robusthed.
”Noget frygteligt er altid lige ved at ske” pointerer desuden, at også kønsroller spiller en vigtige rolle i forhold til depression og angst. Som det vises via fortællingens hovedperson, er mænd traditionelt dårlige til at søge hjælp og italesætte følelser som sorg og mindreværd, og i stedet kommer deres problemer ofte til udtryk i form af en usund mande-kultur, depression, alkohol -og stofmisbrug og i sidste ende i en selvmordsstatistik, hvor mænd tegner sig for et dobbelt så højt antal selvmord som kvinder.
”Noget frygteligt er altid lige ved at ske” debatterer de forhold, der gør sig gældende for skaberen selv og dem, som har sygdommen inde på livet.
Lars Kramhøft (født 1984) er uddannet som bachelor i karakteranimation fra The Animation Workshop i 2010 og har siden arbejdet inden for visuel historiefortælling i form af illustration, børnebøger og tegneserier.
Vis mere