Bag om Østers
I stenalderen fandtes der europæisk østers til overflod langs de danske kyster. Den lille salte slimklat udgjorde en uundværlig fødekilde for vores forfædre, og den nemme adgang til det næringsrige skaldyr forsinkede måske ligefrem agerbrugets indtog i Danmark. I dag er østers en delikatesse, men også en kilde til bekymring.
Som følge af de sidste årtiers mildere klima lever der nu også stillehavsøsters i blandt andet Limfjorden og Vadehavet, en uønsket invasiv art, som har spredt sig fra kommercielle dyrkningsanlæg. De tilpasningsdygtige dyr sydfra ser som sine oprindelige artsfæller lækre ud på menukortet, men har udviklet sig til et mareridt for naturelskere, fordi de udkonkurrerer de hjemmehørende arter
Østers åbner for østersens natur- og kulturhistorie i Danmark og byder på smutture til Sydafrika, Middelhavet, Frankrig og Amerika. Bogens forfattere graver østersen frem fra køkkenmøddingen, dykker ned i arternes biologi og serverer de rå fakta om den eksklusive spises rolle som konsumvare og økosystemingeniør. Østers er ægte palæokost med vigtige mineraler og flerumættede fedtsyrer, som allerede stenalderens sankere slugte med velbehag.
Vis mere