Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Pædagogik og hjernen

- En introduktion til fagområdet pædagogisk neurovidenskab

Bag om Pædagogik og hjernen

Pædagogik og hjernen giver en introduktion til pædagogisk neurovidenskab og nye perspektiver på børn, hjernen og læring. Videnskaben om hjernen – eller neurovidenskaben – har opnået en særstatus i den offentlige debat. Også inden for det pædagogiske område er påstande om, hvordan børns hjerner bedst stimuleres, og hvordan læringsprocesser bedst tilpasses kritiske perioder i børns kognitive udvikling, blevet udbredte og behandles som nøglen til at forstå og optimere lærings- og udviklingsforløb. Men går der noget tabt i oversættelsen fra det naturvidenskabelige forskningsområde til den pædagogisk praksis? Fride Flobakk-Sitter er forsker ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), hvor hun også tog sin doktorgrad. Hun har forsket i pædagogisk neurovidenskab siden 2010. I Pædagogik og hjernen forsøger hun at brede kendskabet til det tværdisciplinære forskningsfelt pædagogisk neurovidenskab med særlig vægt på, hvad det kan og ikke kan fortælle os om børns læring. Herunder kommer hun også omkring en del af de ”hjernemyter”, som opstår, når neurovidenskab oversættes til pædagogisk praksis af ikke-fagfolk – f.eks. i medierne og læringsindustrien. Bogen gør bl.a. op med udbredte mytedannelser om forskellen mellem højre/venstre hjernehalvdel, børns læringsstile (VAT; visuel, auditiv, kinæstetisk) og ”hjernefitness-programmer”. “Pædagogik og hjernen bør derfor stå side om side med generelle indføringer i pædagogisk neurovidenskab hos alle, der overvejer, hvad neurovidenskaben kan sige uddannelsesforskningen og især den praktiske pædagogik. Bogen er særlig interessant for både universitetsstuderende på uddannelsesforskning og pædagogik og for studerende på lærer-og pædagoguddannelserne, hvor den vil være med til at kunne realitetstjekke og menneskeliggøre neurovidenskabens kraftfulde budskaber.” Dr. Pæd. og neurobiolog Theresa Schilhab, lektor på DPU. Fra det danske forord til Pædagogik og hjernen

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788771351095
  • Indbinding:
  • Paperback
  • Sideantal:
  • 275
  • Udgivet:
  • 26. juni 2020
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 152x224x18 mm.
  • Vægt:
  • 475 g.
  • BLACK NOVEMBER
  På lager
Leveringstid: 1-3 hverdage
Forventet levering: 8. november 2024

Beskrivelse af Pædagogik og hjernen

Pædagogik og hjernen giver en introduktion til pædagogisk neurovidenskab og nye perspektiver på børn, hjernen og læring.
Videnskaben om hjernen – eller neurovidenskaben – har opnået en særstatus i den offentlige debat. Også inden for det pædagogiske område er påstande om, hvordan børns hjerner bedst stimuleres, og hvordan læringsprocesser bedst tilpasses kritiske perioder i børns kognitive udvikling, blevet udbredte og behandles som nøglen til at forstå og optimere lærings- og udviklingsforløb. Men går der noget tabt i oversættelsen fra det naturvidenskabelige forskningsområde til den pædagogisk praksis?
Fride Flobakk-Sitter er forsker ved Institutt for pedagogikk og livslang læring ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), hvor hun også tog sin doktorgrad. Hun har forsket i pædagogisk neurovidenskab siden 2010.
I Pædagogik og hjernen forsøger hun at brede kendskabet til det tværdisciplinære forskningsfelt pædagogisk neurovidenskab med særlig vægt på, hvad det kan og ikke kan fortælle os om børns læring. Herunder kommer hun også omkring en del af de ”hjernemyter”, som opstår, når neurovidenskab oversættes til pædagogisk praksis af ikke-fagfolk – f.eks. i medierne og læringsindustrien. Bogen gør bl.a. op med udbredte mytedannelser om forskellen mellem højre/venstre hjernehalvdel, børns læringsstile (VAT; visuel, auditiv, kinæstetisk) og ”hjernefitness-programmer”.
“Pædagogik og hjernen bør derfor stå side om side med generelle indføringer i pædagogisk neurovidenskab hos alle, der overvejer, hvad neurovidenskaben kan sige uddannelsesforskningen og især den praktiske pædagogik. Bogen er særlig interessant for både universitetsstuderende på uddannelsesforskning og pædagogik og for studerende på lærer-og pædagoguddannelserne, hvor den vil være med til at kunne realitetstjekke og menneskeliggøre neurovidenskabens kraftfulde budskaber.”
Dr. Pæd. og neurobiolog Theresa Schilhab, lektor på DPU.
Fra det danske forord til Pædagogik og hjernen

Brugerbedømmelser af Pædagogik og hjernen



Find lignende bøger

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.