Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Selvet som rettethed

- en teori om noget af dét der driver og former menneskeliv

Bag om Selvet som rettethed

Denne bog giver et bud på, hvilke specifikke grundformer af intentionalitet (eller rettethed) der kendetegner menneskets tilværelsesstræben, og belyser, hvorledes disse organiseres i en konkret personlig motivstruktur som følge af menneskets samspillende forbundethed med andet og andre. Begrebet for den fremstillede motivstruktur er et begreb om selvet, der er udviklet med afsæt i Heinz Kohuts selvpsykologi, og som sammenfatterde retninger, i hvilke den menneskelige intentionalitet kan tænkes at rette sig. Der argumenteres for, at der findes fire sådanne retninger som udtryk for hhv.: (1) en særlig menneskelig rettethed mod at hævde og manifestere sig selv, (2) en særlig menneskelig rettethed mod dét, som er større end én selv, (3) en særlig menneskelig rettethed mod samvær med andre, der er ligesom én selv, og (4) en særlig menneskelig rettethed mod at udvikle og omsætte sineevner, talenter og færdigheder i et optimalt afstemt forhold til sine ambitioner, idealer og fællesmenneskelighed. Som led i det teoretiske udviklingsarbejde vises det, hvorledes Kohuts og den fremstillede selvpsykologi kan anskues som en psykologisk implementering af den art af tænkning om menneskelivets fænomenologi, forbundethed og tilværelsesrealisering, som man med variation finder hos K. E. Løgstrup, M. Pahuus, M. Buber og M. Merleau-Ponty. Som evidens for de udviklede betragtninger identificeres der forbindelser mellem selvets rettetheder og hhv. eksistentielle grundvilkår, fundamentale menneskelige behovsdomæner og tværkulturelle personlighedstræk (The Big Five). Indhold:Om det firekonstitutionelle selv som begreb om den dynamiske organisering af grundformer i den særligt menneskelige intentionalitet (Den socialitetsfilosofiske forståelse af den særligt menneskelige livsudfoldelseKohuts narcissismeteoriSelvbegrebet: overordnede betragtningerSelvobjektbegrebet: overordnede betragtningerVed livets startSelvets dannelseCentrale udviklingsfaktorer : optimal frustration & omdannede internaliseringSelvet som selvorganiserende systemModenhedsniveauer i selvobjektbegrebetOvervejelser over moral, samvittighed & superegoOm evidensen af selvets rettetheder i nyere faktoranalyse & humanistisk psykologi (Om forholdet mellem BF/FFM og selvets rettethederomæner og selvets rettethederSelvets universalitet & kulturelle variabil, Maslows behovsdomæner og selvets rettethederSelvets universalitet & kulturelle variabilitetSelvpsykologiens kliniske praksis

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788779550537
  • Indbinding:
  • Hæftet
  • Sideantal:
  • 331
  • Udgivet:
  • 2. november 2001
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 178x251x27 mm.
  • Vægt:
  • 433 g.
  • BLACK WEEK
  På lager
Leveringstid: 1-3 hverdage
Forventet levering: 28. november 2024

Beskrivelse af Selvet som rettethed

Denne bog giver et bud på, hvilke specifikke grundformer af intentionalitet (eller rettethed) der kendetegner menneskets tilværelsesstræben, og belyser, hvorledes disse organiseres i en konkret personlig motivstruktur som følge af menneskets samspillende forbundethed med andet og andre.
Begrebet for den fremstillede motivstruktur er et begreb om selvet, der er udviklet med afsæt i Heinz Kohuts selvpsykologi, og som sammenfatterde retninger, i hvilke den menneskelige intentionalitet kan tænkes at rette sig.
Der argumenteres for, at der findes fire sådanne retninger som udtryk for hhv.:
(1) en særlig menneskelig rettethed mod at hævde og manifestere sig selv,
(2) en særlig menneskelig rettethed mod dét, som er større end én selv,
(3) en særlig menneskelig rettethed mod samvær med andre, der er ligesom én selv, og
(4) en særlig menneskelig rettethed mod at udvikle og omsætte sineevner, talenter og færdigheder i et optimalt afstemt forhold til sine ambitioner, idealer og fællesmenneskelighed.
Som led i det teoretiske udviklingsarbejde vises det, hvorledes Kohuts og den fremstillede selvpsykologi kan anskues som en psykologisk implementering af den art af tænkning om menneskelivets fænomenologi, forbundethed og tilværelsesrealisering, som man med variation finder hos K. E. Løgstrup, M. Pahuus, M. Buber og M. Merleau-Ponty.
Som evidens for de udviklede betragtninger identificeres der forbindelser
mellem selvets rettetheder og hhv. eksistentielle grundvilkår, fundamentale menneskelige behovsdomæner og tværkulturelle personlighedstræk (The Big Five).
Indhold:Om det firekonstitutionelle selv som begreb om den dynamiske organisering af grundformer i den særligt menneskelige intentionalitet (Den socialitetsfilosofiske forståelse af den særligt menneskelige livsudfoldelseKohuts narcissismeteoriSelvbegrebet: overordnede betragtningerSelvobjektbegrebet: overordnede betragtningerVed livets startSelvets dannelseCentrale udviklingsfaktorer : optimal frustration & omdannede internaliseringSelvet som selvorganiserende systemModenhedsniveauer i selvobjektbegrebetOvervejelser over moral, samvittighed & superegoOm evidensen af selvets rettetheder i nyere faktoranalyse & humanistisk psykologi (Om forholdet mellem BF/FFM og selvets rettethederomæner og selvets rettethederSelvets universalitet & kulturelle variabil, Maslows behovsdomæner og selvets rettethederSelvets universalitet & kulturelle variabilitetSelvpsykologiens kliniske praksis

Brugerbedømmelser af Selvet som rettethed



Find lignende bøger
Bogen Selvet som rettethed findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.