Bag om Solen i Saïs
»I den sidste bog om den bibelske dronning Ester følger vi kvinden i årene efter den dramatiske begivenhed, vi kan læser om i Esters Bog. Bogen er udformet som et erindringsbrev fra Ester til mundskænken Nehemias.
Bogen lægger ud med at sætte historien ind i en åndelig kontekst, og dermed får vi rammen for den skjulte verden, som Hoffmann gerne vil gøre os opmærksomme på er knyttet til verdens gang. Her spiller jøderne en afgørende rolle, og vi følger den jødiske virkelighed som det udvalgte folk, der skal danne modspil til de dæmoniske magter i verden. Også i denne bog er kærligheden mellem Ester og Xerxes en understrøm, som giver perspektiv til hele den virkelighed, historien sættes ind i. Hoffmann er her ikke bange for at nævne erotikkens side af kærligheden, og han har en stor indsigt i kvindelig psykologi. Vi kommer blandt andet til Babylon, hvor vi hører flere perspektiver på den gådefulde Kong Nebukadnesars liv og virke, og vi følger en rejse til Egypten med spændende perspektiver på den største af de berømte pyramider og den gådefulde præst Melkisedek. Til slut får vi Xerxes død og de store perspektiver på denne verdenshistoriske begivenhed. Dermed bringes bibelfortællingerne sammen med de store oldtidsrigers historie i et højere bibel- og frelseshistorisk perspektiv.
Solen i Saïs er det tredje bind i Poul Hoffmanns trilogi om Dronning Ester, hvor Perserriget træder frem af bibelhistorien i al sin rigdom og fortryllelse.
Dette og de to øvrige bind i trilogien, Månen i Persepolis og Stjernerne i Ekbatana, kan læses uafhængigt af hinanden.«
Peter Nissen
Vis mere