Bag om Staten stærk og folket frit
I 1936 stiftedes partiet Dansk Samling på basis af forfatteren Arne Sørensens tanker om et epokeskift fremsat i bogen Det moderne Menneske. Partiet byggede på en national og kristen ideologi med inspiration fra grundtvigianismen, og hører til det spektrum af autoritære bevægelser, der prægede mellemkrigstidens Europa.
Sin plads i danmarkshistorien vandt Dansk Samling som del af modstandsbevægelsen under den tyske besættelse. Fra 1941 slog partiet ind på en linie, der krævede, at regeringen skulle stå fast på de garantier, som tyskerne havde givet ved besættelsens start, og ved valget i 1943 opnåede det 3 mandater som protestparti. Dansk Samling samarbejdede fra 1942 med faldskærmsagenter fra den britiske organisation SOE og blev senere en af de 4 organisationer bag Danmarks Frihedsråd. I efterkrigstiden sammenlignede Dansk Samling sig selv med de kristeligt-demokratiske partier i andre lande, men blev mere kendt for at kræve Sydslesvig hjem til Danmark. I 1947 gled partiet ud af Folketinget.
Staten stærk og folket frit ser Dansk Samlings udvikling som en afspejling af generelle europæiske trends og forklarer dets succeser og fiaskoer ved at sammenligne forholdene i Danmark med forudsætningerne i lande som Italien, Tyskland, Norge, Holland og Frankrig.
Henrik Lundbak er museumsinspektør på Frihedsmuseet i København
PRESSEN SKREV:
""...et vigtigt bidrag til dansk historie i 1930erne og 1940erne""
- Steffen Heiberg, Politiken
""Lundbak har skrevet en imponerende bog om dette parti på et stort kildegrundlag. Man forstår godt, at der ligger et mangeårigt arbejde bag.""
- Aage Trommer, Kristeligt Dagblad
""Det er Henrik Lundbaks fortjeneste, at han hermed fremlægger resultatet af sin overordentligt grundige forskning i Dansk Samlings baggrund, indhold og udvikling - bevægelsens syn på grundlæggende begreber som nationen, statens rolle, politik, elite/masse, kristendom og kultur i videste forstand.""
-
Vis mere