Bag om The Kalasha
Middelalderarkæologen og etnografen Mytte Fentz har under sine længerevarende ophold i Pakistan indsamlet materiale til dette pragtfulde bogværk om Kalashafolket – de sidste kafirer i Hindu Kush.
Mytte Fentz følger en stolt tradition af dansk etnografisk forskning i Centralasien samtidig med at hun med denne bog kaster lys på nødvendigheden af at gøre en indsats for at Kalashafolket kan få lov til at bevare deres kultur og levevis i Hindu Kush.
I de tre dale Rombur, Bomburet og Birir i det mest uvejsomme område af Pakistan tæt på den afghanske grænse lever dette vidunderlige folk, som ikke alene er underlagt naturens luner, men hvis livsglade og farverige kultur og gamle religion også er under konstant pres fra den omliggende verden.
Mytte Fentz skildrer familielivet, traditionerne, festerne og det hårde arbejde hos Kalashafolket, som opretholder livet ved dyrkning af korn, vindruer og valnødder på den sparsomme frugtbare jord i dalene og ved fremstilling af gedemælksprodukter af mælk fra familiernes geder, som ledes til græsning på bjergsiderne.
Den dyrkbare jord i dalene vandes ved hjælp af et sindrigt system af vandingskanaler, ligesom vandets kraft udnyttes af de mange vandmøller, som Kalashafolket har bygget i området. Vandmøllerne og den specielle arkitektur – huse, som i flere etager klynger sig til bjergsiderne – beskrives indgående i denne bog og illustreres af tegninger udført af den engelske arkitekt John Harrison, som ledsagede forfatteren på en af hendes rejser til Hindu Kush.
Mytte Fentz har levet hos Kalashafolket i længere perioder, og giver os her i ord og billeder et enestående indblik i deres hverdagsliv og skikke.
Vis mere