Bag om Vårnat
Vårnat foregår i løbet af en enkelt nat. Hallstein og Sissel er søskende og bor i et afsidesliggende hus, og denne lyse forårsnat skal de være alene hjemme. Men pludselig banker det på døren og udenfor står en familie og beder om husly da deres bil er gået i stå. Blandt dem er der en kvinde som skal føde. Og en kvinde som er stum og ikke kan gå..
Neden for bakken holder bilen som familien kom i, afdanket og livløs, og indeni sidder en kvinde som efter sigende hverken kan tale eller gå. Hun ligner en farlig fugl som sidder i et sikkert bur. Men ikke mere sikkert end at hun kan gribe fat i den som kommer for nær. »Kom nærmere, kom herind og stå ikke der i regnen,« siger hun til Hallstein. »Du kan vel se at jeg sidder her som en fange. Han lystrede, åbnede bildøren og krøb ind. Der lugtede fra den slukkede motor. Udslukt og dødt. Den farlige indespærrede fugl krøb sammen.
Den fremmede familie bærer på store konflikter, og de kommer efterhånden op til overfladen så de unge mennesker konfronteres med de voksnes problemfyldte verden som afspejler det moderne menneskes ensomhed. Men midt i kaoset møder begge også den første, spirende kærlighed og får en fornemmelse af hvad den byder på af fryd og fare.
Vårnat er et drama, et lille kammerspil om fødsel og død, had og kærlighed.
Bogen er dramatiseret for teater og filmatiseret.
“Jeg kender ingen andre forfattere der skriver som Vesaas. Visse passager i hans romaner er beslægtet med litteraturens stream-of-consciousness. Men i modsætning til meget af den traditionelle stream-of-consciousness-skrivekunst er Vesaas’ prosa aldrig tæt eller tung, men hurtig, dynamisk, med sætninger der af og til nærmest knitrer som elektriske gnister. Og Vårnat minder lidt om en Bergmanfilm eller et teaterstykke af Pinter. Det er som om hver eneste del af den er et ildevarslende mysterium, og Vesaas fastholder denne gådefulde stemning helt frem til slutningen.” Adam, Goodreads
Vis mere