Bag om Vendepunktet
Klaus Manns livsberetning er et gribende dokument om en begavet og idealistisk humanist og hans skæbne under Hitler-Tysklands hærgen.
Klaus Mann vokser op i et hjem fyldt med datidens store tyske forfattere og musikere, og han begynder at skrive allerede fra barnsben af. Som voksen tager han til Berlin, hvor han hurtigt skaber sig et navn som teaterkritiker. Fra første færd er Klaus Mann indædt modstander af Hitlers regime, og det er fascinerende at følge dette drama med alle dets overraskende svigt - også i kultureliten.
Mann drager i eksil og deltager senere som amerikansk soldat i de allieredes felttog i Italien i 1944. I 1945 kan han endelig vende tilbage til Europa, hvis ruinhobe – ikke mindst i gensynet med barndomshjemmet gør et dybt indtryk på ham. De følgende års begyndende kolde krig gør ham dybt desillusioneret, og kort før han i maj 1949 tager han sit eget liv færdigskrev han det selvbiografiske værk Vendepunktet.
Vendepunktet udkom på engelsk i 1942. Denne udgave er oversat af Poul Dam fra den tyske udgave og er en del af Rosinantes klassikerserie med forord af Klaus Rifbjerg.
Pressen skriver:
»En formidabel iagttager af liv og kunst, en tidens seismograf, og Klaus Manns tid var de forrygende, de vilde, de sprængte to årtier, 1920erne og 1930erne, hvor alt i den europæiske verden gik i opløsning og stivnede i nye helvedsmønstre, de år, hvor kunsten nåede ny højder, og mennesket skrabede bunden.
Klaus Mann ser det hele, oplever det meste og skriver, så det lever for dine øjne.«
****** – Claes Kastholm, Berlingske Tidende
»Erindringsbogen anbefales på det varmeste … en medrivende skildring af åndslivet i første halvdel af det forrige århundrede, hvor købmandsdynastiet Mann var blevet til et forfatterdynasti.«
***** – Mikael Busch, Jyllands-Posten
»Klaus Manns selvbiografi er et enestående tidsdokument …«
– Peter Nielsen, Information
»Den er et betagende strejftog over die Welt von Gestern.«
***** – Bettina Heltberg, Politiken
Vis mere