Bag om Verden af i går
Dagen inden forfatteren Stefan Zweig sammen med sin kone begik selvmord i deres eksil i Brasilien 1942, afleverede han erindringsbogen “Verden af i går” til sin forlægger.
Bogen er et portræt af en generation, som voksede op i en tryg og mangfoldig verden før verdenskrigene, kendetegnet af en stor passion for kunst, af optimisme og en stærk tro på, at fremtiden bliver endnu bedre end fortiden.
Denne verdensorden lider et dystert og uopretteligt knæk med 1. og 2. verdenskrig. Personligt går jøden Stefan Zweig fra at være en de mest læste og berejste forfattere i verden, til at miste ikke kun sit barndomsland og statsborgerskab, men også forfatterskabet, der bliver forbudt og brændt af nazisterne, inden han selv flygter ud af Europa.
Lyt med, når vi sammen med forfatter Jens Christian Grøndahl spørger, hvad er det for en verden, der for altid gik tabt i 1914. Hvordan verdens to selvmord påvirkede den apolitiske og pacifistiske forfatter, og hvad bogen fortæller os om vores egen uhyggelige tid.
Brændende Bøger
Litteraturen skal tage chancer for, at den kan forandre verden. Fra Dante som opfinder Helvede til Harry Potters genfortrylning af verden – over Yahya Hassans eksplosive digte og Suzanne Brøggers angreb på kernefamilien, til 1984’s klaustrofobiske overvågningsverden og fatwaen mod Salman Rushdie. Lyt med, når oprørske gæster læser og taler om de Brændende Bøger.
Jacob Nielsen er tidligere radiovært ved 24Syv, hvor han har været vært på og produceret radio- og podcastserierne 'Brændende bøger', "min litterære pornosamling', 'Den syvende statsmagt', 'Verdens længste Tour-optakt' og 'Frankrig Rundt'. Jacob har desuden en bachelor-grad i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.
Vis mere