Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Allergibagebog

- Uden æg/uden æg og mælk

Bag om Allergibagebog

Æg og mælk, er blandt de fødevarer i Danmark, som oftest er skyld i allergiske symptomer. Det er mest børn, som er allergiske overfor æg og mælk og over halvdelen af denne gruppe vokser fra allergien inden de fylder 6 år. At være allergisk betyder, at immunsystemet overreagerer overfor bestemte allergener og allergi er oftest arvelig. Det er proteinerne i æg som udløser allergien hos æg allergikerne. Nogen findes i blommen og andre i hviden og det er individuelt, hvilke proteiner man reagerer allergisk overfor. I praksis har det dog ingen betydning, her er man nødt til at undgå æg i det hele taget, da det ikke er muligt at skille blommen og hviden helt ad. Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får man symptomer, hvis man er æg allergiker, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt. Også ved mælkeallergi, er det proteinerne man reagerer overfor. Det er typisk helt små børn, som har denne form for allergi. Heldigvis kan ca. 9 ud af 10 børn med mælkeallergi tåle mælk, når de er omkring 3 år. Æg og mælk indgår typisk i en meget stor del af almindelige bageopskrifter. Ønsker man at bage uden æg og/eller mælk, måske også af andre grunde end allergi (veganere eller folk med andre helbredsmæssige grunde), kan det give store udfordringer, da mælk og især æg, har en bestemt bage teknisk funktion i bagværk. Æg fungerer både som bindemiddel, der binder de andre ingredienser sammen, og som hjælp til at få den færdige kage gjort luftig og flot. Af disse grunde, er det ikke let bare at erstatte æg i en opskrift og slet ikke, hvis der oprindeligt indgår mere end 1-2 æg i opskriften. Det har altid været min holdning, at det godt kan lade sig gøre at bage det meste uden brug af æg (og mælk) og med anvendelse af almindelige bage ingredienser, som normalt forefindes i et velassorteret køkken. Derfor skal der heller ikke bruges præfremstillede æg-erstatninger i nogen af opskrifterne i denne bog, og alle opskrifter er umiddelbare lette at gå til, hvis man bare er lidt øvet i at bage. Da jeg altid har været allergisk overfor æg, og for en del år tilbage fik en søn, som hverken kunne tåle æg eller mælk, opstod ideen til en samling af alle mine egne opskrifter, som i 2006 blev til min første bog i print, Allergibagebog (uden æg/uden æg & mælk). Jeg har i årerne derefter modificeret og lavet om på en del af bageopskrifterne og nye er kommet til. I 2011 udgav jeg en allergibagebog på det amerikanske marked som hedder, Scandinavian Baking without Eggs og det er derfor helt naturligt for mig nu, at tage de bedste opskrifter fra begge disse bøger og gøre dem tilgængelige på dansk i form af en E-bog. Bogen er opdelt i 2 hovedafsnit, ét med opskrifter uden æg og ét, mindre afsnit, med opskrifter uden æg og mælk. Selvom bogen hedder Allergibagebog, skal alle opskrifter bruges med omtanke og forsigtighed, da også andre af de anvendte ingredienser, som mandler, krydderier m.v., kan udløse en allergisk reaktion. Af samme grund kan der derfor heller ikke gives nogen garanti for, at det færdige produkt, fremstillet ud fra opskrifterne i denne bog, ikke vil kunne udløse en allergisk reaktion og enhver brug af opskrifterne i bogen er derfor på eget ansvar. Udgivet på SAXO.coms selvudgiver-platform "SAXO Selvudgiver". Læs mere om hvordan du selvudgiver på: saxoselvudgiver.com

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788792562494
  • Udgivet:
  • 22. februar 2012
  • BLACK NOVEMBER
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af Allergibagebog

Æg og mælk, er blandt de fødevarer i Danmark, som oftest er skyld i allergiske symptomer. Det er mest børn, som er allergiske overfor æg og mælk og over halvdelen af denne gruppe vokser fra allergien inden de fylder 6 år.

At være allergisk betyder, at immunsystemet overreagerer overfor bestemte allergener og allergi er oftest arvelig. Det er proteinerne i æg som udløser allergien hos æg allergikerne. Nogen findes i blommen og andre i hviden og det er individuelt, hvilke proteiner man reagerer allergisk overfor. I praksis har det dog ingen betydning, her er man nødt til at undgå æg i det hele taget, da det ikke er muligt at skille blommen og hviden helt ad.

Æggets allergifremkaldende stoffer ødelægges ikke af varme. Derfor får man symptomer, hvis man er æg allergiker, uanset om æggene er kogt, stegt eller bagt.

Også ved mælkeallergi, er det proteinerne man reagerer overfor. Det er typisk helt små børn, som har denne form for allergi. Heldigvis kan ca. 9 ud af 10 børn med mælkeallergi tåle mælk, når de er omkring 3 år.

Æg og mælk indgår typisk i en meget stor del af almindelige bageopskrifter. Ønsker man at bage uden æg og/eller mælk, måske også af andre grunde end allergi (veganere eller folk med andre helbredsmæssige grunde), kan det give store udfordringer, da mælk og især æg, har en bestemt bage teknisk funktion i bagværk. Æg fungerer både som bindemiddel, der binder de andre ingredienser sammen, og som hjælp til at få den færdige kage gjort luftig og flot. Af disse grunde, er det ikke let bare at erstatte æg i en opskrift og slet ikke, hvis der oprindeligt indgår mere end 1-2 æg i opskriften.

Det har altid været min holdning, at det godt kan lade sig gøre at bage det meste uden brug af æg (og mælk) og med anvendelse af almindelige bage ingredienser, som normalt forefindes i et velassorteret køkken. Derfor skal der heller ikke bruges præfremstillede æg-erstatninger i nogen af opskrifterne i denne bog, og alle opskrifter er umiddelbare lette at gå til, hvis man bare er lidt øvet i at bage.

Da jeg altid har været allergisk overfor æg, og for en del år tilbage fik en søn, som hverken kunne tåle æg eller mælk, opstod ideen til en samling af alle mine egne opskrifter, som i 2006 blev til min første bog i print, Allergibagebog (uden æg/uden æg & mælk). Jeg har i årerne derefter modificeret og lavet om på en del af bageopskrifterne og nye er kommet til. I 2011 udgav jeg en allergibagebog på det amerikanske marked som hedder, Scandinavian Baking without Eggs og det er derfor helt naturligt for mig nu, at tage de bedste opskrifter fra begge disse bøger og gøre dem tilgængelige på dansk i form af en E-bog.

Bogen er opdelt i 2 hovedafsnit, ét med opskrifter uden æg og ét, mindre afsnit, med opskrifter uden æg og mælk. Selvom bogen hedder Allergibagebog, skal alle opskrifter bruges med omtanke og forsigtighed, da også andre af de anvendte ingredienser, som mandler, krydderier m.v., kan udløse en allergisk reaktion. Af samme grund kan der derfor heller ikke gives nogen garanti for, at det færdige produkt, fremstillet ud fra opskrifterne i denne bog, ikke vil kunne udløse en allergisk reaktion og enhver brug af opskrifterne i bogen er derfor på eget ansvar.
Udgivet på SAXO.coms selvudgiver-platform "SAXO Selvudgiver". Læs mere om hvordan du selvudgiver på: saxoselvudgiver.com

Brugerbedømmelser af Allergibagebog



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.