Markedets billigste bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Eremitageslottet

Bag om Eremitageslottet

Eremitageslottet i Dyrehaven er måske Danmarks smukkest beliggende slot – på en bakketop med udsigt over Øresund og omgivet af vildt på Dyrehavens slette. I 2013 afsluttes en omfattende restaurering af slottet, og de smukke rum føres tilbage til det udseende de havde, da jagtslottet stod færdig i 1738. Restaureringsarbejdet har givet historikere og kunsthistorikere nogle gedigne overraskelser mht., hvordan slottet blev brugt og så ud. Dette pragtværk fortæller historien om det charmerende Eremitageslot: om bygningens historie, om udsmykningen og det kongelige liv, der har udfoldet sig på stedet – og om den fascinerende restaureringsproces og de helt nye indsigter restaureringen har givet. Det var arkitekten Lauritz de Thurah, som stod for opførelsen af det kongelige jagtslot til Christian 6., og han blev dengang kritiseret for den overdådige barokudsmykning, som han gav Eremitageslottet. Her skulle kongen indtage sine jagtfrokoster i ensomhed, en eremitage, dvs. uden alle de tjenestefolk, som ellers omgav kongen døgnet rundt. En eremitagemaskine, en slags elevator, transporterede bord samt mad og drikke op fra køkkenet til spisesalen. Christian 6. tog straks sit nye jagtslot i brug, men efter hans død gik slottet ud af brug og forfaldt efterhånden så meget, at man overvejede at rive det ned. Det blev dog reddet og Slottet kom atter til ære og værdighed under Frederik 7., som ligefrem afholdt statsmøder på stedet. Siden Christian 10.s tid har slottet atter regelmæssigt været brugt som jagtslot for kongehuset. Bogens hovedforfatter er Claus M. Smidt, f. 1944, kunsthistoriker, seniorforsker ved Danmarks Kunstbibliotek og forfatter til en række bøger om især by- og arkitekturhistoriske emner. Desuden bidrag fra kunsthistorikeren Ulla Kjær og historikeren Poul Grinder-Hansen, begge inspektører ved Nationalmuseet. Annette Straagaard, projektchef ved Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har sammen med konservator Line Bregnhøi og arkitekt Johan Fogh skrevet bogens afsluttende del om restaureringen af Eremitageslottet.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788712048404
  • Indbinding:
  • Lærredsindbundet
  • Sideantal:
  • 336
  • Udgivet:
  • 4. November 2013
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 250x282x32 mm.
  • Vægt:
  • 1645 g.
  På lager
Leveringstid: 1-2 hverdage
Forventet levering: 21. Marts 2024

Beskrivelse af Eremitageslottet

Eremitageslottet i Dyrehaven er måske Danmarks smukkest beliggende slot – på en bakketop med udsigt over Øresund og omgivet af vildt på Dyrehavens slette.

I 2013 afsluttes en omfattende restaurering af slottet, og de smukke rum føres tilbage til det udseende de havde, da jagtslottet stod færdig i 1738. Restaureringsarbejdet har givet historikere og kunsthistorikere nogle gedigne overraskelser mht., hvordan slottet blev brugt og så ud.

Dette pragtværk fortæller historien om det charmerende Eremitageslot: om bygningens historie, om udsmykningen og det kongelige liv, der har udfoldet sig på stedet – og om den fascinerende restaureringsproces og de helt nye indsigter restaureringen har givet.

Det var arkitekten Lauritz de Thurah, som stod for opførelsen af det kongelige jagtslot til Christian 6., og han blev dengang kritiseret for den overdådige barokudsmykning, som han gav Eremitageslottet. Her skulle kongen indtage sine jagtfrokoster i ensomhed, en eremitage, dvs. uden alle de tjenestefolk, som ellers omgav kongen døgnet rundt. En eremitagemaskine, en slags elevator, transporterede bord samt mad og drikke op fra køkkenet til spisesalen.

Christian 6. tog straks sit nye jagtslot i brug, men efter hans død gik slottet ud af brug og forfaldt efterhånden så meget, at man overvejede at rive det ned. Det blev dog reddet og Slottet kom atter til ære og værdighed under Frederik 7., som ligefrem afholdt statsmøder på stedet. Siden Christian 10.s tid har slottet atter regelmæssigt været brugt som jagtslot for kongehuset.

Bogens hovedforfatter er Claus M. Smidt, f. 1944, kunsthistoriker, seniorforsker ved Danmarks Kunstbibliotek og forfatter til en række bøger om især by- og arkitekturhistoriske emner. Desuden bidrag fra kunsthistorikeren Ulla Kjær og historikeren Poul Grinder-Hansen, begge inspektører ved Nationalmuseet.

Annette Straagaard, projektchef ved Styrelsen for Slotte og Kulturejendomme har sammen med konservator Line Bregnhøi og arkitekt Johan Fogh skrevet bogens afsluttende del om restaureringen af Eremitageslottet.

Brugerbedømmelser af Eremitageslottet



Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.