Bag om Danmark i 1800-tallet
Danmark i 1800-tallet behandler en bred vifte af emner inden for perioden med fokus på såvel samfundets strukturer og politiske begivenheder som på socialhistorie og levevilkår for mænd, kvinder og børn i forskellige befolkningsgrupper.
Kapitel 1-2 giver et overblik over periodens udenrigspolitik: fra koloni- og stormagt til småstat og neutralitetspolitik efter de slesvigske krige.
Kapitel 3, 5 og 7 beskriver udviklingen inden for tre samfundsområder: Landbruget, industrialiseringen og andre byerhverv med fokus på strukturelle faktorer som lovgivning, økonomi og udenlandsk påvirkning.
Kapitel 4, 6 og 8 omhandler levevilkårene for bønder, arbejdere og borgerskab med fokus på, hvordan både børn, unge, kvinder og mænd levede deres liv, hvilke muligheder de havde, og hvordan deres vilkår blev forandret gennem århundredet.
Kapitel 9-10 beskæftiger sig med udviklingen mod demokrati, den danske revolution og grundlovsændringerne frem til 1953 samt partiernes opståen og forfatningskampen.
Danmark i 1800-tallet er udstyret med kort, fotos og kunstværker, der både illustrerer og diskuterer periodens problemstillinger samt kilder, der lægger op til at arbejde problemorienteret. Bogen kan både bruges til brede overbliksforløb eller i uddrag til mindre tematiske forløb.
Vis mere