Bag om Den ængstelige generation
I starten af 2010’erne skete der et pludseligt, massivt og globalt kollaps i unges mentale sundhed. Selvskade, angst, depression og andre lidelser blev med ét ganske udbredt, og i dag kender de fleste en eller flere unge, der er ramt.
I Den ængstelige generation påviser socialpsykolog Jonathan Haidt to centrale årsager til trivselskrisen: For lidt fri leg i barndommen og for meget tid på sociale medier i ungdommen.
Haidt dykker ned i den nyeste psykologiske og biologiske videnskab for at undersøge, hvordan barndommen og ungdommen blev omstruktureret mellem 2010 og 2015. Da teenagerne byttede deres gammeldags mobiler ud med smartphones fyldt med sociale medier, begyndte de pludselig at bruge langt mere tid online og langt mindre tid fysisk sammen med venner og familie. Og på det tidspunkt begyndte de unges mentale helbred at blive dårligere.
Denne gennemgribende forandring skete på en baggrund af reduceret frihed i barndommen, hvor forældre i stigende grad overvåger hvert eneste aspekt af deres børns offline-liv. Det har afskåret børn fra at få vigtige oplevelser og erfaringer, der er afgørende for at blive til stærke og autonome voksne.
Den ængstelige generation viser, hvordan overgangen fra fri leg til smartphones forstyrrer børns udvikling, og hvordan piger og drenge påvirkes på forskellig måde. Bogen er en øjenåbner funderet på den nyeste forskning og på ældgammel visdom, og den giver en række praktiske råd til unge, forældre, skoler og myndigheder.
Vis mere