Bag om Den røde løber
Verdens største pengetank bugner, og kinesere rejser ud og investerer over hele verden. Forretningsfolk og folkevalgte ruller den røde løber ud i håb om vækst og arbejdspladser. I sin nye bog Den røde løber – Kinas fremmarch i Europa rejser Christina Boutrup i kinesernes fodspor og fortæller, hvad der driver deres købelyst.
Kinesiske politikere og forretningsfolk er blevet ombejlede gæster på de bonede gulve i hele verden, fordi de har penge på lommen. Ingen bortset fra menneskerettighedsforkæmpere vover at fornærme den kinesiske regering, som med et jerngreb natten over – og uden at begrunde det – kan lukke døren til det attraktive kinesiske marked.
Der er i dag en Kina-faktor i alle globale beslutninger – fra vores klima til verdenshandel, menneskerettigheder eller internationale indsatser i Syrien. Det betyder, at vi i stigende grad bliver tvunget til at samarbejde med kineserne, og mange danskere skal i fremtiden vænne sig til at have kinesiske ejere og chefer på arbejdspladsen.
Den røde løber handler om Kinas voksende indflydelse i Europa. Det er historien om, hvordan vi forsøger at tiltrække rige kinesere – og hvad der sker, når vi inviterer dem indenfor. Pengene flyder, men ind ad bagdøren kommer også politisk og kulturel indflydelse, korruption og forretninger på kinesiske vilkår.
Tag med til Nyborg, hvor politikere lokker kinesere med dansk velfærd. Og til Kalmar, hvor spekulanten Lui Jinxing slog hul i kommunekassen med svindel og luftige løfter og så forduftede. Oplev også Italiens Chinatown, hvor tusinder af illegale kinesiske immigranter knokler på tøjfabrikkerne - og besøg hemmelighedsfulde Huawei, der leverer bredbånd til danskerne.
Bogen viser, hvor stærkt Europa er under kinesisk påvirkning i disse år og udfordrer vores selvbillede.
Indlæst af Christina Boutrup selv, 2015.
Vis mere