Markedets billigste bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Den tredje

Bag om Den tredje

"Den tredje" er et sangspil i fire akter om en unge piges dannelse og opdragelse i husførelse. Og som i moderne tider var der også i det hedengangne 1800-tal uenighed mellem far og datter om, hvorledes det skulle forløbe: "Fader siger: »Sy du skal og sømme! stræb og stræb, det bedste som du kan!« Skal jeg sy, hvornaar skal jeg da drømme? Lille Fa'r! nej det gaar aldrig an." Jens Christian Hostrup, 1818-1892, dansk digter, dramatiker og præst. Han virkede fra 1854 til 1880 som præst i Silkeborg og Hillerød. Han skrev sideløbende med teologistudiet, ofte under pseudonymet "Jens Kristrup" (Christrup), fik sit gennembrud i 1844, året efter han blev uddannet teolog, med sangspillet "Gjenboerne". Komedierne, som i den grad var humoristisk-kritiske kommentarer til det politiske og kulturelle liv, forsinkede derfor hans adgang til den egentlige danske nationalscene, og først i 1848 fik han opført et stykke på Det Kongelige Teater, nemlig "Eventyr paa Fodreisen". Stykket var en stor succes, og måske derfor kom samme år kom også "Gjenboerne" på teatrets faste repertoire. Teologisk og politisk var Hostrup stærkt inspireret af Grundtvig og arbejdede især i de sidste år videre i dennes ånd.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788711652039
  • Udgivet:
  • 5. April 2019
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af Den tredje

"Den tredje" er et sangspil i fire akter om en unge piges dannelse og opdragelse i husførelse. Og som i moderne tider var der også i det hedengangne 1800-tal uenighed mellem far og datter om, hvorledes det skulle forløbe:

"Fader siger: »Sy du skal og sømme!
stræb og stræb, det bedste som du kan!«
Skal jeg sy, hvornaar skal jeg da drømme?
Lille Fa'r! nej det gaar aldrig an."

Jens Christian Hostrup, 1818-1892, dansk digter, dramatiker og præst.
Han virkede fra 1854 til 1880 som præst i Silkeborg og Hillerød. Han skrev sideløbende med teologistudiet, ofte under pseudonymet "Jens Kristrup" (Christrup), fik sit gennembrud i 1844, året efter han blev uddannet teolog, med sangspillet "Gjenboerne". Komedierne, som i den grad var humoristisk-kritiske kommentarer til det politiske og kulturelle liv, forsinkede derfor hans adgang til den egentlige danske nationalscene, og først i 1848 fik han opført et stykke på Det Kongelige Teater, nemlig "Eventyr paa Fodreisen". Stykket var en stor succes, og måske derfor kom samme år kom også "Gjenboerne" på teatrets faste repertoire.
Teologisk og politisk var Hostrup stærkt inspireret af Grundtvig og arbejdede især i de sidste år videre i dennes ånd.

Brugerbedømmelser af Den tredjeFind lignende bøger
Bogen Den tredje findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.