Bag om Det døde Brügge
Hugues Viane er efter sin hustrus død flyttet til Brügge, engang en af Europas største handelsstæder, nu en melankolsk og folketom afglans af den tidligere storhed, som passer til Hugues' sindstilstand. Her bor han i et stort hus med alle sine minder om den døde kvinde - hendes tøj, hendes breve, en hårfletning, som er udstillet i en glasmontre.
En dag ser han på gaden en kvinde, der ligner den afdøde næsten som en tvilling. Hun er danser ved operaen, og han gør kur til hende, giver hende en bolig i nærheden af sin egen, og tilbeder hende som var hun hans fordums elskede. Men efterhånden finder han ud af, at hun er en ganske anden, hårdere og grovere personlighed, som kun udnytter ham.
Det døde Brügge var på flere måder epokegørende i samtidens litteratur, og regnes for at være et af symbolismens (herhjemme blandt andet repræsenteret af Sophus Michaëlis) mest fremtrædende og stilskabende værker. Bogen har også dannet forlæg for den senere Hollywod-filmkomponist Erik Wolfgang Korngolds opera Die tote Stadt.
Denne udgave er illustreret med 15 vignetter fra Brügge af kunstneren Jens Lund, som også sammen med sin hustru Bolette har stået for oversættelsen.
Vis mere