Bag om Det stille oprør
Store forandringer begynder ofte med små handlinger, der i situationen kan synes udsigtsløse. Fordi det er en kamp mod overmagten, mod alle odds. “I den virkelige verden vil det aldrig ske,” lyder det fra skeptikere. Men som denne bog viser, har skeptikerne gentagne gange taget fejl.
De 80 beretninger i ”Det stille oprør” vidner om, hvor stor en rolle almindelige mennesker har spillet i at fremkalde enestående forandringer. Det er historier om stille modstand, om modig trods, om udspekuleret ulydighed, samlet ind fra hele verden, fra Serbien til Sudan, fra Afghanistan til Zimbabwe.
Mange af beretningerne er ikke så kendte eller næsten glemt – nogle fornøjelige, andre forbløffende, de fleste inspirerende. Bogen hylder de mange mennesker, som gennem historien har rejst sig og kæmpet mod undertrykkelse, ofte med fare for deres eget liv. Og som på den måde har gjort verden til et bedre sted at leve.
”Det stille oprør” indeholder blandt andet historierne om: – hvordan barnevogne, toiletpapir og illegal ketchup var med til at sætte en stopper for 40 års kommunistisk styre, – hvordan hunde (og det, de bar rundt på) medvirkede til at ydmyge et undertrykkende regime, – hvordan fodboldtilskuere fandt en måde at synge nationalsangen på, der trodsede en brutal militærjunta.
Den nu afdøde tjekkiske præsident Václav Havel skrev forord til bogens første udgave i 2010, et forord, som også er med i den danske udgave.
Vis mere