Bag om Dette er G
Nomineret til NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS 2022.
Udkommer i dansk oversættelse 21. oktober 2022.
“Inghill Johansen har igen skrevet en sjælden og fremragende bog.”
– MORGENBLADET
“DETTE ER TANKERNE. Som vinden farer de hen over jorden. Hid, did. De er i alt det, der findes, og alt det, der ikke findes. De retter sig frem mod det, som er i morgen, og mod det, som var i går. De er ikke fæstet til noget. De går så langt tilbage, at de næsten forsvinder, men det gør de ikke. De kommer altid tilbage.
Nu stopper en af dem op, en tanke, som ville ønske, den ikke fandtes. Men det gør den. Den findes, og nu glider den ind i et hus og gennem et tag, den trænger ned gennem bjælker og sten og ind i et værelse, uden at den, der ligger derinde, bemærker det. Det sker på et splitsekund. Tanken smutter ind i et menneske og forstyrrer det. Den burde se at komme videre, men bliver der bare, ligesom lukket inde i dette menneskes indre. Den er holdt op med at flakke omkring. Den kværner og kværner, indtil den til sidst ender i en skov, ved et træ med en gren, der bøjer sig lidt, når det blæser. I træet hænger en mand i et reb. Han har en mellemblå jakke på, det er let at få øje på den mellem grenene.”
Dette er G er en roman om den kraft, der trækker i alting. Det handler om at synke, men lige så meget om at stige op igen og komme til syne i nye former. Nænsomt og med en særegen, lavmælt humor fremmaner Inghill Johansen et helt eksistentielt grundvilkår: den svimlende følelse af, at intet kan holdes fast.
“Johansens nye roman er stor skrivekunst ... Det er fortælling, meditation og poesi i ét.”
– AFTENPOSTEN
“Inghill Johansen tryller de mest almindelige livserfaringer om til fængslande litteratur, og det uden at tilsætte en eneste dråbe magi.”
– NRK BOK
“En omhyggeligt komponeret roman, som trænger ind i de små sprækker i tilværelsen, hvor andre bøger har svært ved at nå ind.”
– KLASSEKAMPEN, Årets bedste bøger 2021
“Dette er G er et højdepunkt i Johansens forfatterskab i særdeleshed og i den norske litteratur generelt.”
Motivation for nomineringen til NORDISK RÅDS LITTERATURPRIS
Vis mere