Bag om Holistisk behandling af psykisk sygdom.
Søren Ventegodt og Joav Merrick: Holistisk behandling af psykisk sygdom. Et opgør med myten om at depression, angst, borderline og skizofreni er svært at behandle. 1. udgave, 1. oplag 2016 314 sider, A5 format, 298 kr. (vejledende pris)
I denne bog gør Joav Merrick og Søren Ventegodt op med myten om at psykiske sygdomme er umulige at forstå og lige så vanskelige at behandle. Der er ikke noget kompliceret ved psykisk sygdom, siger de, vi har alle en rem at huden, og de totalt skøre er blot en anelse mere gale end os andre. Vi tror alle sammen på ting der ikke passer og vores forestillinger influerer vores oplevelse af verden i sådan en grad at vi konstant bekræftes i vore egne forestillinger.
Der er naturligvis intet nyt i dette, men anvendes det på de psykisk syge, bliver det letforståeligt hvor skoen trykker og hvad man kan gøre ved det. Holistisk behandling af psykiske lidelser er da heller ikke nogen ny ting, Hippokrates er den første der skriver videnskabeligt om det, og det gør han omkring 400 år før vor tidsregning.
Kombinationen af samtaleterapi og kropsterapi er effektiv fordi vores vildfarelser er forankret i vores vanskelige følelser, som er fortrængt til kroppen. Hvad med de alvorlige psykiske sygdomme som depression, angst og skizofreni? Spørger Merrick og Ventegodt i bogen. Jo, det er naturligvis vanskeligere at gøre noget ved, men principperne her helt de samme. Terapien er stadig sikker og effektiv, den tager blot lidt længere tid.
Seksualiteten spiller en stor rolle i psykisk sygdom, fortæller forfatterne, idet det i bund og grund er vores livsenergi, altså den seksuelle energi, som vi projicerer ind i vores forkerte forestillinger. Dermed bliver vores forestillinger ganske livagtige, de får så at sige deres eget liv, og netop derfor kan vi komme til at tro så stærkt på dem.
Den holistiske behandlingen foregår alene med brug af samtale- og kropsterapi, og altså helt uden brug af de psykofarmaka, som en række videnskabelige undersøgelser de seneste 10-20 år har dokumenteret er meget farlige, samtidig med at de kun hjælper få patienter til at få det bedre. Psykofarmaka skaber ofte kroniske patienter, fordi de ofte skaber afhængighed, mens de næsten aldrig helbreder.
Bogens første del er henvendt til de mennesker, der føler at de måtte have problemer, der behøver terapi. Bogens anden del er rettet mod behandlere og mennesker der kunne tænke sig at blive terapeuter.
Bogen gør rede for den alternative behandling af de store, psykiske lidelser, hvor mennesker med de mest alvorlige psykiatriske diagnoser som depression, angst, borderline og skizofreni ikke bare bedres, men mange gange oplever en egentlig og livsvarig helbredelse.
Bogen er letlæst og forklarer for første gang på dansk den store, klassiske teori om psykisk sygdom.
Vis mere