Bag om Jutlandia - Kaldet til slaget
Det er i dag 70 år siden, at Røde Kors’ hospitalsskib Jutlandia lagde til kaj ved den sydkoreanske havneby Pusan. Landet var i blodig krig mellem det kommunistiske nord og det demokratiske, vestligt-orienterede syd. For at bidrage til den amerikanskledede FN-mission, der skal stoppe den røde hær fra nord, sender Danmark hospitalsskibet til Korea. Og beder (upartiske) Røde Kors om at styre skibet og operationen for at bevare Danmarks neutralitet i konflikten mellem stormagterne. Ombord er den kun 20-årige Bent Boisen. Udsendelsen med Jutlandia får afgørende betydning for (ildsjælen) Bents liv og har præget Bents familie frem til i dag, hvor Jutlandia er blevet et folkeeje med Kim Larsens sang fra 1986. Og nødhjælpsoperationen på den anden side af jorden, står i dag som et funklende ikon for Røde Kors’ såvel som Danmarks internationale hjælpearbejde.
Axel finder en skotøjsæske med breve fra sin onkel, der giver ham påbuddet om at få svar på det evigt grønne spørgsmål om grænserne for medmenneskelighed. Hvorfor fremstår ordene stadig helt friske og hvorfor er vi som verdenssamfund ikke kommet længere?
I første afsnit af “Kaldet til Slaget” møder vi journalist og sanger Axel Boisen, der efter stormen Bodil har fyldt familiens kældre med vand og ved et tilfælde finder de breve, hans onkel Bent sendte hjem fra Jutlandia. Fundet får Axel til at dykke ned i et stykke enestående verdenshistorie: til en brydningstid, hvor man knap nok har nået at slikke sårene efter 2. Verdenskrig og hvor man befinder sig på randen af en atomkrig. Med udgangspunkt i brevene begynder Axel en diskussion med sin onkel, og vil i de kommende afsnit søge svar på hvad Jutlandia var for Bent, men også for Danmark og for verden.
Vis mere