Bag om Mit liv i geologiens verden
Martin Ghislers erindringer giver både indblik i geologernes arbejde i felten i Grønland og indsigt i de ofte konfliktfyldte aspekter, der opstår i krydsfeltet mellem forskning og politik.
Martin Ghisler kom ti år gammel til Danmark som søn af en schweizisk diplomat og i 1966 blev han cand.scient. i geologi fra Københavns Universitet. Hans første geologiske ekspedition gik til Grønland, og det blev starten på et langt og spændende arbejdsliv med geologien i Grønland i centrum.
Han var den første til at påvise forekomsten af rubiner ved Qeqertarsuatsiaat (Fiskenæsset). Som direktør først for Grønlands Geologiske Undersøgelse og senere GEUS, De nationale geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, spillede Ghisler en central rolle i etableringen af den struktur og det samarbejde, der i dag finder sted mellem Danmark og Grønland inden for dette område. Og som topembedsmand ledsagede Ghisler skiftende danske ministre på rejser i Grønland, hvor ikke kun problematikken omkring retten til at udnytte landets råstoffer var i fokus, men også de synlige konsekvenser af klimaforandringerne, som blev et stadigt mere aktuelt problem.
Martin Ghisler (f. 1940) blev i 1966 cand.scient. i geologi og geografi fra Københavns Universitet, hvor han efterfølgende var ansat som amanuensis og lektor i 17 år med forskning fokuseret på mineralske råstoffer i Grønland. Han blev i 1984 direktør for Grønlands Geologiske Undersøgelse (GGU) og i 1999 adm. direktør for Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS).
Siden pensioneringen i 2007 har han været emeritus på GEUS som kurator for mineralsamlingerne, og skrevet debatindlæg og publikationer samt holdt foredrag om grønlandske smykkesten.
Martin Ghisler har deltaget i ca. 40 ekspeditioner og rejser til Grønland.
Vis mere