Markedets billigste bøger
Levering: 1 - 2 hverdage
Bag om Oplyst

Oplyst er en stærkt personlig erindringsbog af og om en ung pige, der først påbegyndte sin skolegang som teenager, siden forlod sin stærkt religøse familie, i dag ph.D. ved Cambridge University. Tara Westover var 17 år gammel første gang hun modtog skoleundervisning. Hun er født ind i en mormon-familie i Idaho, og hendes opvækst var præget af farens tro på en nært forestående dommedag og en stærk modstand mod alt, hvad der lugtede af offentlig indblanding: Tara og hendes seks søskende var aldrig i kontakt med sundhedsvæsenet; alle dårligdomme, fra mavesmerter til svære forbrændinger blev behandlet hjemme med urteudtræk. Familien levede isoleret fra det omgivne samfund, og ingen af de syv børn modtog undervisning. Da en af hendes brødre brød ud for at gå på college, besluttede Tara at ændre sit eget liv. Hun lærte sig selv at regne og læse godt nok til at bestå optagelsesprøven til Brigham Young University. Der læste hun psykologi, politik, filosofi og historie og stiftede for første gang i sit liv bekendtskab med verdensbegivenheder som Holocaust og menneskerettigheder. Hendes jagt på viden ændrede hende og hendes liv; den bragte hende over have og tværs over kontinenter til universiteterne Harvard og Cambridge. Oplyst er fortællingen om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden. Det er også en beretning om stærk familieloyalitet og den sorg, der opstår, når man bryder båndene til sine nærmeste. Skrevet med den største indsigt giver bogen et billede af, hvad uddannelse og læring betyder for et menneske. "Tara Westovers rørende erindringsbog "Oplyst" rammer lige ind i en politisk debat om de oversete amerikanere i øde landegne. Med en handling henlagt til delstaten Idaho trækker bogen tråde tilbage i amerikansk historie, samtidig med at den viser, hvor frisættende boglig lærdom kan være." - KRISTELIGT DAGBLAD "En meget stærk læseoplevelse, som jeg vil anbefale på det kraftigste." - LITTERATURSIDEN "Hjertegribende ... en stærk bog om en stærk kvinde." - SØNDAG "En højst aktuel og vedkommende bog. Jeg var fuldstændig betaget af romanen fra første til sidste side." - LITFIX "Ganske enkelt en fuldstændig fænomenal bog. Kandiderer til min liste over bedste bøger jeg nogensinde har læst." - BOGTANKEN

Vis mere
 • Sprog:
 • Dansk
 • ISBN:
 • 9788727021263
 • Indbinding:
 • Paperback
 • Sideantal:
 • 381
 • Udgivet:
 • 1. December 2022
 • Udgave:
 • 3
 • Størrelse:
 • 146x220x28 mm.
 • Vægt:
 • 462 g.
  På lager
Leveringstid: 1-2 hverdage
Forventet levering: 18. Juli 2024

Beskrivelse af Oplyst

Oplyst er en stærkt personlig erindringsbog af og om en ung pige, der først påbegyndte sin skolegang som teenager, siden forlod sin stærkt religøse familie, i dag ph.D. ved Cambridge University.

Tara Westover var 17 år gammel første gang hun modtog skoleundervisning. Hun er født ind i en mormon-familie i Idaho, og hendes opvækst var præget af farens tro på en nært forestående dommedag og en stærk modstand mod alt, hvad der lugtede af offentlig indblanding: Tara og hendes seks søskende var aldrig i kontakt med sundhedsvæsenet; alle dårligdomme, fra mavesmerter til svære forbrændinger blev behandlet hjemme med urteudtræk. Familien levede isoleret fra det omgivne samfund, og ingen af de syv børn modtog undervisning.

Da en af hendes brødre brød ud for at gå på college, besluttede Tara at ændre sit eget liv. Hun lærte sig selv at regne og læse godt nok til at bestå optagelsesprøven til Brigham Young University. Der læste hun psykologi, politik, filosofi og historie og stiftede for første gang i sit liv bekendtskab med verdensbegivenheder som Holocaust og menneskerettigheder. Hendes jagt på viden ændrede hende og hendes liv; den bragte hende over have og tværs over kontinenter til universiteterne Harvard og Cambridge.

Oplyst er fortællingen om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden. Det er også en beretning om stærk familieloyalitet og den sorg, der opstår, når man bryder båndene til sine nærmeste. Skrevet med den største indsigt giver bogen et billede af, hvad uddannelse og læring betyder for et menneske.

"Tara Westovers rørende erindringsbog "Oplyst" rammer lige ind i en politisk debat om de oversete amerikanere i øde landegne. Med en handling henlagt til delstaten Idaho trækker bogen tråde tilbage i amerikansk historie, samtidig med at den viser, hvor frisættende boglig lærdom kan være." - KRISTELIGT DAGBLAD

"En meget stærk læseoplevelse, som jeg vil anbefale på det kraftigste." - LITTERATURSIDEN

"Hjertegribende ... en stærk bog om en stærk kvinde." - SØNDAG

"En højst aktuel og vedkommende bog. Jeg var fuldstændig betaget af romanen fra første til sidste side." - LITFIX

"Ganske enkelt en fuldstændig fænomenal bog. Kandiderer til min liste over bedste bøger jeg nogensinde har læst." - BOGTANKEN

Brugerbedømmelser af Oplyst

 • Jesper L. 18. Juni 2020

  Tara Westovers debutroman Educated er selvudleverende og autentisk. Og meget gribende. Selvom den minder om en klassisk dannelsesroman med et enkelt plot, gennemborer den samtidig senmodernitetens trevejs-udspændthed mellem opvækstens præg, samfundets uddannelsesdyrkende socialisering og det stigende krav til individualisering. Taras autofiktive fortælling indrammer alle de dilemmaer, der følger. Hun vokser op i en lille landsby, hvor troen på Gud og alternativ medicin overskygger alt. Familiens patriarkalske hierarki dominerer. Det er den del af USA, vi i Danmark har så svært ved at forstå. Men vanskelighederne ved at bryde ud er evidente. Efter sit første møde med uddannelsessystemet mærker Tara et kald – ikke fra Gud, men fra den akademiske verden. Hun flytter til storbyen for at uddanne sig og blive oplyst, og bliver lidt mere som alle de andre. Først her får hun reelt et sprog, en selvindsigt, en education. Hun bliver selvstændig og succesfuld, men mister måske noget af sig selv undervejs.

 • Birgit B. 1. Maj 2020

  Medrivende og tankevækkende erindringsroman.


Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.