Bag om Restorativ Praksis
På mange skoler og ungdomsuddannelser oplever man udfordringer med at skabe gode fællesskaber for alle børn og unge. Særligt efterlyses metoder til at håndtere problemadfærd, konflikter, mobning, vold og krænkelser i skolen. Aktuelt diskuteres det, om skolerne har de nødvendige redskaber. Denne bog er et bidrag til debatten og viser med forskning og praktiske eksempler, hvordan Restorativ Praksis kan bruges i håndteringen af uhensigtsmæssige eller voldsomme hændelser i skolen uden at ty til bortvisning og straf. Erfaringerne stammer fra arbejdet med Restorativ Praksis i New Zealand, Australien og Californien, og Restorativ Praksis bruges også i mange andre lande, men er endnu kun i sin vorden herhjemme.
Restorativ Praksis er en involverende og proaktiv tilgang til håndtering af problematisk adfærd og kan også forstås som en hverdagspædagogik, der handler om at opbygge gode skolefællesskaber og skoleliv gennem aktiviteter, dialoger og udvikling af relationer. Formålet er netop at skabe respektfulde relationer overalt på en skole og i skolens forskellige fællesskaber og hjælpe elever med at tage ansvar for deres handlinger og indgå i relationer på hensynsfulde og hensigtsmæssige måder.
Bogen henvender sig til lærere, pædagoger, vejledere og ledere på skoler, ungdomsuddannelser, efterskoler, kostskoler og i klubtilbud samt skolepsykologer, skolesocialrådgivere, studerende og undervisere på lærer- og pædagoguddannelser og diplom- og kandidatuddannelser, kommunale konsulenter og ledere, PPR-medarbejdere samt politikere – og alle andre, der direkte eller indirekte arbejder med børn og unge.
Bogen er den første introduktion til Restorativ Praksis i det danske skolesystem og er skrevet af konsulent, forsker og ph.d. Gro Emmertsen Lund og professor emeritus John Winslade, der begge i en årrække har arbejdet professionelt med Restorativ Praksis i flere lande.
Vis mere