Udvidet returret til d. 31. januar 2025

Da Færøerne ville løsrive sig

Bag om Da Færøerne ville løsrive sig

En unik insiderberetning fra de hårde og uforsonlige forhandlinger i år 2000 melllem Nyrup-regeringen og Færøernes landsstyre om færøsk løsrivelse fra Danmark. For 20 år siden var rigsfællesskabet tæt på at blive opløst. Et færøsk politisk flertal havde oprettelsen af en stat som hovedmål, og henved 70% af danskerne ville også have Færøerne ud af riget. Sagen havde højeste prioritet i Nyrup-regeringen, og forhandlingerne mellem Danmark og Færøerne var yderst dramatiske. Folketingsmedlem Sjúrður Skaale var med i hele forløbet som færøsk embedsmand og bryder her den tavshed, som både den danske regering og Færøernes landsstyre har indhyllet sagen i. På fem møder forhandlede Nyrup-regeringens topministre og deres højeste embedsmænd om betingelserne for Færøernes udtræden af rigsfællesskabet. Møderne var lange og dramatiske, stemningen var giftig, og retorikken genspejlede den mistillid, der var mellem parterne.Med Skaale som fluen på væggen får vi at vide, hvad der konkret blev sagt på møderne i statsministerens egetræsværelse. Bogen giver desuden et indblik i baggrunden for Færøernes ønske om løsrivelse og de færøske forberedelser til forhandlingerne. I disse år er strukturen i rigsfællesskabet atter under pres. Stormagternes rivalisering i Arktis medfører, at deres interesse for Grønland og Færøerne øges. Rusland opruster militært, Kina har som erklæret mål at finansiere infrastruktur i Nordatlanten, og USA bevæger sig for første gang ind på det civile område i Grønland og på Færøerne med tilbud om samarbejde på flere områder. Danske politikere har udtrykt frygt for, at Danmarks rolle bliver undermineret, og i Nordatlanten spørges der, hvorfor Danmark skal bestemme, hvilke løsninger og hvilke samarbejdspartnere Grønland og Færøerne vælger. Der tales også om løsrivelse. Men hvad betyder det i praksis? Hvad kræver det helt konkret? Og hvordan ville Danmark stille sig, hvis der fra Nordatlanten kom et nyt ønske om løsrivelse.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788793521292
  • Indbinding:
  • Indbundet
  • Sideantal:
  • 395
  • Udgivet:
  • 12. oktober 2020
  • Udgave:
  • 1
  • Størrelse:
  • 152x232x35 mm.
  • Vægt:
  • 822 g.
  • BLACK NOVEMBER
  På lager
Leveringstid: 1-5 hverdage
Forventet levering: 28. november 2024

Beskrivelse af Da Færøerne ville løsrive sig

En unik insiderberetning fra de hårde og uforsonlige forhandlinger i år 2000 melllem Nyrup-regeringen og Færøernes landsstyre om færøsk løsrivelse fra Danmark.

For 20 år siden var rigsfællesskabet tæt på at blive opløst. Et færøsk politisk flertal havde oprettelsen af en stat som hovedmål, og henved 70% af danskerne ville også have Færøerne ud af riget. Sagen havde højeste prioritet i Nyrup-regeringen, og forhandlingerne mellem Danmark og Færøerne var yderst dramatiske.
Folketingsmedlem Sjúrður Skaale var med i hele forløbet som færøsk embedsmand og bryder her den tavshed, som både den danske regering og Færøernes landsstyre har indhyllet sagen i.

På fem møder forhandlede Nyrup-regeringens topministre og deres højeste embedsmænd om betingelserne for Færøernes udtræden af rigsfællesskabet. Møderne var lange og dramatiske, stemningen var giftig, og retorikken genspejlede den mistillid, der var mellem parterne.Med Skaale som fluen på væggen får vi at vide, hvad der konkret blev sagt på møderne i statsministerens egetræsværelse. Bogen giver desuden et indblik i baggrunden for Færøernes ønske om løsrivelse og de færøske forberedelser til forhandlingerne.

I disse år er strukturen i rigsfællesskabet atter under pres. Stormagternes rivalisering i Arktis medfører, at deres interesse for Grønland og Færøerne øges. Rusland opruster militært, Kina har som erklæret mål at finansiere infrastruktur i Nordatlanten, og USA bevæger sig for første gang ind på det civile område i Grønland og på Færøerne med tilbud om samarbejde på flere områder.

Danske politikere har udtrykt frygt for, at Danmarks rolle bliver undermineret, og i Nordatlanten spørges der, hvorfor Danmark skal bestemme, hvilke løsninger og hvilke samarbejdspartnere Grønland og Færøerne vælger.

Der tales også om løsrivelse. Men hvad betyder det i praksis? Hvad kræver det helt konkret? Og hvordan ville Danmark stille sig, hvis der fra Nordatlanten kom et nyt ønske om løsrivelse.

Brugerbedømmelser af Da Færøerne ville løsrive sig

  • Bjarne S. 13. februar 2021

    Det er den bedste bog om Færøerne, jeg har læst længe - specielt fordi den behandler det stående problem mellem Danmark og Færøerne - nemlig spørgsmålet om selvstændighed.
    Min baggrund er ophold på øerne fra 1965 til 1967 - og siden har jeg besøgt øerne flere gange - samtidig med, at jeg har interesseret mig for problemstillingen hele tiden.
    Noget af det første jeg fik at vide - af en af mine gode venner deroppe - var: Færingerne er IKKE danskere - de er FÆRINGER!
    Derfor ventede vi faktisk, at der ville ske noget, da selvstyrepartierne fik flertal i Lagtinget i 1966. Men der skete intet!
    Jeg havde på fornemmelsen dengang, at man var klar over, at økonomien ikke kunne bære.
    Eksempelvis trods jeg ikke, at overtagelse af postvæsenet kunne bære økonomisk, men det viste sig jo, at Postverk Førøyar blev en utrolig god forretning.
    Den problemstilling, som Sjúrdur Skaale beskriver så utrolig godt, fulgte jeg i de danske aviser, og jeg var meget ked af, at færingerne tilsyneladende blev majoriseret af Poul Nyrup Rasmussen.
    En færing, som jeg diskuterede dette med i 2004, kunne fortælle mig, at Færøerne var blevet kompenseret fuldt ud for den økonomiske bet, som Nyrup og Peter Straarup i fællesskab havde tilføjet øerne.
    Nu læser jeg, at det ingenlunde er tilfældet, og hvis jeg kunne komme til det, vil jeg stille Skaale nogle spørgsmål i den henseende, for hvis jeg var færing, ville jeg være MEGET utilfreds med det faktiske udfald!
    I den forbindelse kan jeg lige fortælle, at da jeg kom til øerne efter bataljen, talte jeg med en færing om dette, og han sagde ordret: Hvis Nyrup kommer til Færøerne igen, vil jeg personligt stå parat med et gevær, og så snart han stikker hovedet op over kaj kanten - ville jeg skyde ham øjeblikkeligt!
    I hans øjne kun jeg se, at han MENTE det!
    Så vidt jeg ved, har Nyrup ikke vovet sig den vej siden konflikten!
    Bogen afdækker meget fint - og kronologisk flot - hvordan det danske politiske system jordede færingerne totalt - og meget usmageligt!
    På de sidste sider, kommer Skaale med nogle betragtninger, som jeg meget gerne ville have uddybet, hvis det kunne lade sig gøre!
    Kort sagt, er det en af de bedste bøger jeg har læst om Færøerne - og jeg har læst mange!
    Stort cadeau til Skaale!


Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.