Bag om Farimagsgade
Fredag den 6. april 2001 udkom dagbladet Aktuelt for sidste gang, og dermed var det slut med 130 års socialdemokratisk dagspresse i Danmark. Hovedbladet Social-Demokraten, der i 1959 blev omdøbt til Aktuelt, var en overgang Nordens største dagblad, og hele Danmark var i mange år dækket med lokale, socialdemokratiske dagblade.
Dansk pressehistorie har stadig en udtømmende beretning om den socialdemokratiske presse til gode, men nu har en af dens aktive medarbejdere ydet sit bidrag til historien ved at fortælle om sine mange år ved pressen.
Forfatteren er Preben Hansen, der begyndte som journalistelev ved Helsingør Social-Demokrat i 1945 og sluttede som politisk chefredaktør ved Aktuelt tyve år senere. Han har kaldt sin erindringsbog Farimagsgade, fordi Social-Demokraten/Aktuelt og den socialdemokratiske presses centralledelse i trekvart århundrede havde hjemme i Nørre Farimagsgade 49 i det indre København.
Det er en bog om personlige oplevelser af chefer og kolleger, af arbejdsforhold og journalistik, af situationer og begivenheder, men også med afstikkere til den socialdemokratiske presses historie, dens placering i konkurrencen med andre dagblade og dens indre spændinger mellem fagbevægelsen, der dækkede de stadig stigende underskud, og partiet, der fandt sit talerør uvurderligt.
Forfatteren var i begyndelsen af 1960’erne redaktør af Fyns Social-Demokrat, som blev omdøbt til Dagbladet Fyn, og forinden havde han gjort nogle afstikkere til Hærens Pressetjeneste og til OEEC i Paris, men i begge tilfælde var hans arbejde som journalist nødvendige forudsætninger.
Bogen kan ses som en fortsættelse af erindringsbogen Enghavevej (Gyldendal 2009), der skildrede forfatterens opvækst i et københavnsk arbejdermiljø under krisen i 1930’erne. Det nu foreliggende bind er et personligt vidnesbyrd om en journalistisk løbebane og munder ud i et forsøg på at diagnosticere de sygdomme, der sluttelig gjorde den socialdemokratiske presse til et af de store ofre for bladdøden.
Vis mere