Bag om Frygt og bæven
Guiden til Søren Kierkegaards værk Frygt og Bæven er vigtig, fordi det er et værk, som mange finder det svært eller direkte usympatisk at læse, så her skulle være lidt tilgængelige tilgange til forståelsen heraf. Det er troens paradoks, der behandles i værket, og det undersøges via historien om Abraham og Isak. Det er et etisk dilemma af dimensioner, for ikke blot er det et mord, der bliver planlagt, men det er også et mord på Abrahams egen søn, hvis det altså gennemføres, som Gud har befalet. Det, der interesserer pseudonymet Johannes, er det modsætningsforhold, der findes mellem religion og etik, for der er en etisk pligt, som vi alle kender i henhold til, hvad man må og ikke må, eller hvad der er redeligt eller uredeligt. Der er imidlertid også en pligt for Gud, når man er troende, og den pligt kan vise sig at gå imod ordentlighed og lovlighed.
Uddrag af bogen
Frygt og Bæven er en helt enestående detaljeret gennemgang fra Kierkegaards side af det religiøse stadie, og der skal ikke herske tvivl om, at på det stadie har et menneske den mest meningsfyldte eksistens. I lovtalen skal jeg lige love for, at der kommer lovord og lovprisninger over Abraham, og i dag ville man nok sige, at det er svært at få armene ned, fordi han får så megen ros med på vejen. Talen indledes med, at komme ind på begrebet en evig bevidsthed, og det er første gang i forfatterskabet, at det tema inddrages. Roden til begrebet er for Kierkegaard selvbevidstheden, hvilket er bevidstheden om, at man som den enkelte er et selv lige over for Gud.
Om forfatteren
Lise Søelund er cand.mag. i idéhistorie og har et omfattende forfatterskab bag sig med Søren Kierkegaard som speciale. I serien Hjælpekunst i Søren Kierkegaards forfatterskab gennemgår hun et for et den store tænkers værker.
Vis mere