Bag om Fundet i hustomten
Spejdere skal tilrettelægge et orienteringsløb, hvor deres kammerater skal finde en skat, som spejdere fra Danmark og Schweiz skal grave ned i en hustomt på bakken bag hovedbygningen på Himmerlandsgården på Als Odde ved Mariager Fjord. Ved gravningen dukker der til spejdernes rædsel en skelethånd op. Chefefterforsker Steen Rasmussen og efterforsker Arne Andreasen fra Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet i Aalborg kommer på sagen, der trækker tråde tilbage til 1950’erne, hvor Himmerlandsgården blev bygget af Hjemmeværnet til øvelsesbrug. Den dansk-tyske journalist Michael Bech og hans kæreste, den sicilianske kriminalkommissær Angela Pecci, er på ferie i området og kan ikke lade være med at blande sig i opklaringen. Politiet har fritlagt et skelet i hustomten, og måske drejer sagen sig om en lotte og en hjemmeværnsmand, der er gift – bare ikke med hinanden! Altså et jalousidrama, tænker man umiddelbart. Imidlertid tyder fundet af et gammelt Leica-kamera også på, at den dræbte er indblandet i spionage i et samarbejde med en hjemmeværnsmand fra Gedser, der er tjener ombord på en af færgerne, der sejler mellem Gedser og Warnemünde i DDR.
Opklaringsarbejdet fører Angela Pecci og Michael Bech til Sydfalster og til en landsby syd for Rostock i Tyskland, hvor de taler med en tidligere højtstående officer i DDR’s Staatssicherheitsdienst – i daglig tale Stasi.
Handlingen bølger frem og tilbage mellem Als Odde, Hadsund, Mariager, Øster Hurup og Aalborg samt Gedser og Mecklenburg-Vorpommern.
Afgørende for opklaringen bliver dog Michael Bechs forbindelse til en kollega i Berlin.
Kombinationen af fakta og fiktion, turisme og gastronomi samt et stænk kærlighed og erotik gør Fundet i hustomten til spændende læsning for krimifans og borgerne ved Mariager Fjord.
Uddrag af bogen
Da de i forvejen havde fået udpeget stedet for nedgravningen af skatten, altså kagedåsen med slik, lyste de hen i den vestlige ende af tomten, hvor der under en trappesten var en hulning. Pigerne holdt stavlygterne, mens drengene begyndte at grave. De prustede noget for hvert spadestik, de tog. Efter kort tid blev det pigernes tur til at grave, mens drengene holdt stavlygterne. De blev nødt til at ligge på knæ, så de kunne lyse ind under trappestenen.
Pludselig gav Lucia et skrig fra sig. Hun slap spaden og tog sig til ansigtet. Rædslen stod malet i hendes øjne.
”What’s happening?” spurgte Theodor, mens han lyste på hende.
”Una mano,” svarede hun på italiensk.
”She said a hand,” oversatte Roberto og pegede på sin hånd.
Karla så også skrækslagen ud og fik fremstammet:
”Det er rigtigt, der er en hånd i hullet. Sådan en skelethånd.”
Om forfatteren
Hans-Willy Bautz er født i Haslev i 1946. Han er handelsuddannet i autobranchen, men er også autodidakt journalist. Fra han var omkring 14 år gammel, har han skrevet for aviser. 1984-2014 arbejdede han i Tyskland, hvor han udgav en ugeavis, som han også var redaktør af. I 2014 vendte han tilbage til fødebyen. I Tyskland har han fået udgivet to bøger med fortællinger og to krimier. I Danmark er det inklusive denne bog blevet til ni krimier samt en historie i antologien Os hernedefra. Han arbejder på sin tiende krimi. Desuden har han oversat tre tyske krimier til dansk, og i et samarbejde med sin nabos søn Theodor William Larsen (født 2012) har han i 2021 skrevet børnekrimien Skelettet på slottet. Det umage forfatterpar er af Den Danske Sprogkreds blev hædret med Svaneprisen til Hans-Willy Bautz, der gives til en ældre erfaren sprogbruger, mens Theodor William Larsen har fået Ællingeprisen, der gives til en sprogbruger, der er under udvikling. Priserne er også givet for sproget og handlingen i bogen. Der arbejdes på en ny børnebog.
Vis mere