Bag om Tøndermarsken
En smukt illustreret bog om natur og kultur i et landskab, der er designet i evig forhandling mellem mennesker og voldsomme naturkræfter.
Engang var Tønder en by med kniplingskøbmænd, studehandlere, sølvsmede og bådfolk. Man sejlede ind til Tønder havn med pramme, og Vadehavet forbandt bl.a. Tønder og Højer med Amsterdam, Tyskland og Norge.
Bogen fortæller historien om den vilde velstand i området, som i dag kan aflæses i egnens unikke og smukt restaurerede bygningskultur. Her kunne store drømme kunne gå i opfyldelse – og lige så hurtigt forsvinde igen; fejet væk af havet.
I Tøndermarsken er vandet en evig med- og modspiller. Diger og sluser har i flere hundrede år været en nødvendighed. Når det gælder de nyere udfordringer med forhøjet vandstand, som klimaændringerne fører med sig, har Tøndermarsken også været på forkant. Tøndermarsk Initiativet viser vej med nye klimatilpasninger, som samtidig skaber bedre vilkår for områdets berømte fugleliv og natur.
Netop fuglene er grunden til, at Nationalpark Vadehavet er kommet på UNESCOS verdensarvsliste, og både Tøndermarsken og Vadehavet er i dag nogle af Danmarks rigeste fuglelokaliteter, som kan byde på masser af rovfugle, vandfugle og stære, der samler sig til sort sol om efteråret og er en kæmpe attraktion for både besøgende og fastboende.
Vis mere