Markedets billigste bøger
Levering: 1 - 2 hverdage

Union eller undergang

- Kampen for et forenet Skandinavien

Bag om Union eller undergang

I 1864 erklærede en af tidens største statsmænd sig for ”meget stærk skandinav”. Ordene er Otto von Bismarcks. Den preussiskepolitiker forenede Tyskland og var også parat til at samle Skandinavien. Det samme var Napoleon III og dronning Victoria. 1800-tallets tankegang var, at Europa naturligt ville få færre, men større stater, som det skete for Italien og Tyskland, hvis talrigestater blev forenet gennem krig. Derfor måtte små nationerenten forene sig eller gå under. Frygten for undergang fik radikale revolutionære, fremtrædendepolitikere og kongelige til at stræbe efter at samle Sverige, Norge og Danmark i en union. På trods af konkrete forfatningsudkast og hemmelige forhandlinger blev skandinavismen aldrig virkelighed. Det har fået historikere til at afskrive den som en sværmerisk fantasi, mens de har set de tre skandinaviske nationalstater som historiens uundgåelige afslutning. Union eller undergang fortæller en helt anden historie og viser alvorlige planer om statskup, krig, bortførelse af den danske kongefamilie, revolution og indsættelse af Sverige og Norges konge på den danske trone.

Vis mere
  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788712067634
  • Format:
  • MP3
  • Udgivet:
  • 17. September 2021
  • Oplæser:
  • Michael Brostrup
Leveringstid: Straks på e-mail

Beskrivelse af Union eller undergang

I 1864 erklærede en af tidens største statsmænd sig for ”meget stærk skandinav”. Ordene er Otto von Bismarcks. Den preussiskepolitiker forenede Tyskland og var også parat til at samle Skandinavien. Det samme var Napoleon III og dronning Victoria. 1800-tallets tankegang var, at Europa naturligt ville få færre, men større stater, som det skete for Italien og Tyskland, hvis talrigestater blev forenet gennem krig. Derfor måtte små nationerenten forene sig eller gå under.

Frygten for undergang fik radikale revolutionære, fremtrædendepolitikere og kongelige til at stræbe efter at samle Sverige, Norge og Danmark i en union. På trods af konkrete forfatningsudkast og hemmelige forhandlinger blev skandinavismen aldrig virkelighed. Det har fået historikere til at afskrive den som en sværmerisk fantasi, mens de har set de tre skandinaviske nationalstater som historiens uundgåelige afslutning.

Union eller undergang fortæller en helt anden historie og viser alvorlige planer om statskup, krig, bortførelse af den danske kongefamilie, revolution og indsættelse af Sverige og Norges konge på den danske trone.

Brugerbedømmelser af Union eller undergangFind lignende bøger
Bogen Union eller undergang findes i følgende kategorier:

Gør som tusindvis af andre bogelskere

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få gode tilbud og inspiration til din næste læsning.