Majdage af A.H. Søboe E-bog, ePub

Majdage

af
(Udvid)

Da den dynamiske advokat i Store Bakkeby fremlægger en plan – som han i allerstørste hemmelighed har udarbejdet sammen med et internationalt konsortium – om at overtage byens golfbane og for 200 mkr. at renovere og udvide den samt opføre et antal luksusvillaer, sættes en uventet udvikling i gang.
Planen afstedkommer kraftige reaktioner, men da nogle lyssky aftaler og bagved liggende forhold kommer til offentlighedens kendskab, bliver situationen og konsekvenserne ustyrlige.
Byen har i en årrække også behændigt lukket øjnene for visse besværlige forhold, men da to personer dør, og alvorlige kriminelle forhold afsløres, tvinger det skeletterne ud af skabene og ind på den lokale avis’ forside.
Da et kommunevalg tillige er nært forestående, og byens borgmester er hårdt presset af dårlige meningsmålinger, er der lagt op til nogle usædvanlige måneder i den på overfladen ellers så almindelige og fredelige provinsby.
Udviklingen involverer bl. a. kardinalerne, baronen og baronessen, den lokale golfklubs bestyrelse, borgmesteren, et havneværtshus med et tvivlsomt publikum, byens kriminelle miljø, rygtesmede og kulturliv, den franske by Reims, en fransk adelfamilies hjem samt belastende minder fra Fremmedlegionen.
De centrale personer er:
Marc Hélie, byens populære ugifte præst, som opsagde sin stilling ’i utide’ – var det på grund af minderne fra tiden i Fremmedlegionen?
Agilfroy de la Bourgh, en smuk, rig, aristokratisk fransk kvinde, som til familiens forundring og fortrydelse valgte at gifte sig med den meget almindelige danske landmand Kurt Jensen.
Den bløde mand Hubert – byens overbibliotekar – der efter at være kørt fast, arbejdsmæssigt og i sit ægteskab, tvinges til at finde et nyt ståsted i livet.
SB, ejer og redaktør af Store Bakkeby Tidende. En energisk journalist, som kender alt og alle og er vidende om næsten alt, hvad der foregår i byen.
Læserne møder også: Advokat Nicklas Swedenholm og hans sekretær, to ældre ’Hillbilly’-agtige landmænd, Bagerens, Osteren, borgmesteren og hans sekretær, kommunaldirektøren, hotelejer Lorenzen, servitricen Lotte, skoleinspektør Charlotte Iversen, lægen, ejendomsmægleren og entreprenøren samt en hel del flere.
En vicestatsadvokat i bagmandspolitiet, Susanne Petersen, samt en højesteretssagfører fra København kommer også til at påvirke forholdene i byen.
Majdage er en kærlig, kalejdoskopisk fiktiv fortælling om mennesker og livet i en mindre by, hvor der udefra set 'aldrig' sker noget!
Bogen henvender sig især til læsere, som sætter pris på en læseoplevelse, der baserer sig på en engagerende, realistisk handling med interessante personer i situationer, som de fleste – med et stille smil – formentlig kan nikke mere eller mindre genkendende til.
Indhold
Uge 18
Hastemødet
Bibliotekaren og byen
Kardinalernes bridgeaften
Utilfredshed og tristesse
Nattevandring
Uge 19
I caféen
Lejligheden over biblioteket
Mødet på rådhuset
Drømmen
Afklaring
Borgmesterens store planer
En uventet mulighed
I caféen
Uge 20
Overraskelser i Tidende
Hektiske aktiviteter
Candlelight dinner
Sladderbutikken
Bestyrelsesmøde i golfklubben
Flere nyheder
Forskellige konsekvenser
Uge 21
Marc drømmer igen
De fremmede
Besøg i Kulturhuset
Brødrene Sørensen træder i karakter
Dønninger efter ’slaget’
Skriftemålet
Rejsen til København
Fortid og følelser
Middagen på Skovhøj
Uge 22
I caféen
Maskefald
Svigtet i legionen
Reims
Damage control
Pressemødet
Endnu en stor avisdag
Huset de la Bourgh
Hjem igen
Morgenmøder
Ægtefællerne på Skovhøj
En længe ventet samtale
Uge 23
I caféen
Bestyrelsesmøde i golfklubben
SB orienteres
’Miraklet i golfklubben’
Kunstudstillingen
Overraskende tilbud
Kardinalernes sommermøde
Store Bakkeby Museum
Oversættelser
Forfatterne
De debuterende forfatteres uddannelses- og erfaringsmæssige baggrund er meget omfattende og meget forskellig. Begge har, efter betydelige karriereskift, arbejdet i mere end 15 år med bøger og været involveret i stort set alle de processer, som findes i fm produktion af bøger – for eksempel har de oversat og/eller bearbejdet over 200 titler inden for forskellige emneområder.
Førsste kapitel
Hastemødet
Da de mødtes i porten ind til den gamle købmandsgård, sagde Niels ophidset og lidt mere rød i hovedet, end spadsereturens fysiske anstrengelser berettigede til, - Hvad i helvede bilder Nicklas sig ind sådan nærmest at beordre os til at komme til et møde en fredag eftermiddag klokken 16.45 og det med én times varsel. Sådan er der sgu ingen, der har behandlet mig, siden jeg lå inde, og dengang skete det kun en eneste gang!
Helge med efternavnet Berg, der var høj og muskuløs og af mange anset for at være en flot mand, og som vennerne af let forståelige grunde kaldte for entreprenøren, mente, at der nok var en god grund til, at Nicklas indkaldte til et møde uden at sige, hvad de skulle mødes om. Måske havde han i skyndingen bare glemt at sige det.
Niels så surt på ham og kikkede spekulativt ud på regnen, der silede ned, så de så torvet, Bymuseet og biblioteket i det gamle rådhus nærmest som gennem et gammeldags ostebutiksvindue. Hvorfor satan skulle den mand altid være så korrekt. Han var jo for helvede ikke andet end en skide murer, der havde haft held i sprøjten! Og hvorfor så hans tøj altid pænt og nobelt ud, selv når det pissede ned? Efter et øjeblik sagde han, - Nåh ja, du har såmænd nok ret, men du må da indrømme, at alt er blevet forandret, efter at Nicklas afløste den gamle apoteker Iversen som formand for golfklubben. Hvor længe er det i øvrigt siden, at Swedenholm kom til byen?
Helge tænke sig lidt om og svarede, - Jeg tror, det må være omkring otte år siden. Men der er sket meget siden da. Han har i hvert tilfælde spenderet ganske mange penge, ikke mindst på istandsættelse og ombygning af huset her.
- Ved du noget om, hvor han har alle sine penge fra, Helge? Villaen på Guldkysten var heller ikke billig?
Helge rystede på hovedet. - Det er, som du ved, ikke alle i byen, som synes om alt, hvad han har gjort, siden han flyttede hertil, og endnu færre bryder sig om manden selv. Så vidt jeg ved, bliver der ikke snakket så meget om ham eller hans men mere om, hvad han nu har fundet på!
Men i forhold til golfklubben, så erkender alle, jeg har talt med, at han er en energisk formand, og at der hidtil også har været god fornuft i de ting, han har gjort for klubben, selvom det flere gange har været svært at se – altså sådan umiddelbart.
De stod lidt i porten og ventede på, at den værste regn skulle stilne af, og småløb derefter hen over brostenene de godt 50 meter til den overdækkede glasdør med guldpåskriften ”Advokatselskabet N. Swedenholm & Partnere”. Niels bandede indvendig, da han uden at tænke over det åbnede døren for Helge, hvorfor fanden skal jeg altid være underdanig over for den mand, det er da mig, der er næstformand, han er bare kasserer.
Indenfor i det store vindfang med marmorklinker lagt i stjernemønster stoppede de op og forsøgte at fjerne de værste spor af regnen og løbeturen.
Da de havde fået pusten og gjort sig i stand, gik de ind i Advokathusets reception. Rummet var en bemærkelsesværdigt heldig blanding af gammelt og nyt med hvide murstensvægge og et loft med kraftige gamle, fritlagte egetræsbjælker. Et moderne møblement i sort læder var med til at give rummet et alvorligt, men også køligt præg. De var knap kommet ind i receptionen, før en meget spids kvindestemme mekanisk, koldt og upersonligt sagde, - Velkommen til Advokathuset! Hvad kan jeg hjælpe Dem med?
Den svage summen fra airconditionanlægget, der sendte en behageligt tempereret luftstrøm rundt, var et øjeblik den eneste lyd i lokalet.
Niels’ ansigtsfarve blev ved den velkomst mere og mere violet, og efter et øjeblik, hvor både han og Helge stod overraskede, røg det ud af munden på ham, - Åh hold kæft, Åse, du ved sgu da udmærket, hvem vi er, og hvorfor vi er kommet!
Den spidse, kolde stemme fortsatte upåvirket. - Har De en aftale med hr. advokaten og i givet fald, hvem må jeg melde?
- Åse, for helvede, du ved sgu da godt, at jeg er ejendomsmægler Niels Jensen, og det er entreprenør Helge Berg. Det er navne, vi har haft, siden vi blev døbt, og du har kendt os, lige siden vi gik i skole.
Kulden, der strømmede mod dem, virkede som den, man mærker, når døren til en stor dybfryser åbnes. Efter flere gange at have at ladet øjnene vandre arrogant op og ned ad dem bøjede sekretæren Åse sig frem, trykkede på en af de mange knapper på samtaleanlægget, der stod på skrivebordet foran hende, og sagde til mikrofonen med dæmpet overraskelse i stemmen, at ”to personer ved navn N. Jensen og H. Berg mener, at de har en aftale med hr. advokaten. Har hr. advokaten tid til at tage imod dem?”
Kort efter hørte de Nicklas’ skrattende metalliske stemme oplyse, at han desværre var blevet fire og et halvt minut forsinket, men om Åse ikke ville være venlig at byde herrerne på en kop kaffe i konferenceværelse nummer to og ”huske at tænde koglelampen, du ved”.
Åse slukkede med langsomme bevægelser for samtaleanlægget, rejste sig, glattede på den grå, plisserede nederdel, fnøs, knejsede med hovedet, gik rundt om skrivebordet hen til trappen op til førstesalen og bad dem med et lille nik om at følge efter sig. Niels, der gik lige efter Åse, kunne ikke lade være med at kikke interesseret på hendes slanke ben, som skoene med halvhøje hæle var med til at gøre attraktive.
For enden af trappen drejede Åse til højre, gik hen ad gangen, åbnede døren ind til mødeværelse nummer to, holdt den åben, så de lige kunne klemme sig forbi, og lukkede den derefter med et fast, tydeligt smæld.
Indenfor konstaterede Helge med et smørret grin, da lyden havde lagt sig, - Hun glemmer vist aldrig, at du slog op med hende dengang i ungdommens vår.
Niels, der gik rundt i lokalet og kikkede, lod, som om han ikke hørte bemærkningen. Lidt efter fortsatte Helge, - Var der forresten ikke også noget med et hussalg, som ikke gav de penge til familien, som de havde troet?
- Smatso, hvæsede Niels.
De satte sig ved mahogni-konferencebordet og kikkede undersøgende rundt i lokalet uden at sige noget. Mødelokalets ene væg var dækket af reoler tæt pakket med skindindbundne bøger, tilsyneladende Lovtidender. Endevæggen var domineret af et stort vindue, hvorfra der var udsigt til skolens boldbaner og villaområdet Skovparken, samt af to tidsskriftshylder med dagens aviser og nogle internationale magasiner. På den anden sidevæg hang to store moderne malerier, som så temmelig dyre ud.
Lidt senere kom Åse ind med en bakke. Hun satte bakken på bordet, tog en kop og en underkop og stillede dem på mødebordets fjerneste ende, hvorefter hun gik uden et ord.
Helge grinede. - Hun er satanedme sur – men lad os smage, om kaffen er lige så sur.
Han rejste sig, gav Niels en kop og en underkop fra bakken, og tog derefter til sig selv. Derefter skænkede han kaffe fra termokanden. De smagte på kaffen og konstaterede, at den var såmænd ganske brugbar.
Efter et stykke tid, hvor ingen sagde noget, men flere gange kikkede på deres ure, blev døren pludselig revet op, og Nicklas Swedenholm, advokat med møderet for Højesteret (en ære, han havde opnået for kort tid siden) nærmest stormede ind i lokalet.
Han var middelhøj, slank og korthåret og havde som sædvanlig en grå Cerutti-habit, hvid manchetskjorte, guldmanchetknapper med lapis lazuli samt et matchende blåt slips på. Han satte sig for bordenden med ryggen til vinduet således, at han fik lyset fra den lavtstående sol i ryggen.
Idet han kikkede betydningsfuldt og selvtilfreds på dem, lagde han en tyk sagsmappe af tyndt, farvet pap, den slags, som advokater er så glade for, foran sig på mahognibordet.
- Jeg er glad for, at I kunne komme med kort varsel, for det her er virkelig stort, med enorme perspektiver for os alle, men timingen, den er helt afgørende.
Jeg har haft frygtelig travlt med at håndtere tusinde forskellige ting, og det var lige før, jeg ikke nåede at indkalde til bestyrelsesmødet rettidigt.
Han trak herefter vejret hektisk et par gange og lod, som om han prøvede at falde til ro.
- Nu skal I høre, jeg blev for nogle dage siden kontaktet af et internationalt developmentconsortium ved navn Mächler & Sons Inc. Kender I dem? Nej, selvfølgelig ikke.
Men Mächler & Sons Inc. har løst store opgaver over hele verden og har været ansvarlige for og drivkraften bag flere meget spektakulære developments.
Det er ikke penge, de mangler, de har adgang til rigtig store penge! Consortiets hovedaktionær er en saudi arabisk prins. Men det må I for Guds skyld love mig aldrig at nævne for nogen, end ikke for jeres koner. Det er nemlig blevet mig betydet, at projektet forudsætter den allerstørste diskretion, og slipper noget ud for tidligt, så er de bare væk. De tøver ikke et sekund, for de har nok at vælge imellem.
Sker det, vil det være en katastrofe for Store Bakkeby, men i særdeleshed for os tre.
Imens Swedenholm talte, så Niels demonstrativt rundt i rummet og op i loftet, og lidt efter bad han Swedenholm om at komme til sagen, for han havde en fremvisning om tyve minutter. Nicklas Swedenholm lod, som om han ikke hørte bemærkningen, åbnede sin sagsmappe, tog langsomt et matrikelkort over Store Bakkeby med omegn frem og bredte det ud på bordet.
Niels og Helge så hurtigt, at kortet dækkede området omkring golfbanen, og at der på og uden om golfbanen var en del røde skraveringer. Advokaten tog derefter langsomt og højtideligt en prospektmappe med et kongeblåt omslag med guldskrift frem fra sagsmappen og lagde den på bordet ved siden af matrikelkortet. Da han havde sikret sig, at de begge havde set forsiden med guldskriften, holdt han en kunstpause, hvorefter han åbnede den kongeblå mappe og langsomt og meget omhyggeligt begyndte at gennemgå indholdet, side for side. Niels og Helge så, at der var adskillige flotte, farvelagte perspektivtegninger og tabeller på flere af siderne, og at alt var trykt på gulligt papir, der glinsede dyrt i PH-lampens lys.
Da Nicklas Swedenholm efter næsten en time var færdig med at gennemgå prospektet, var Niels og Helge tydeligvis imponerede, benovede og tænksomme.
- Nåh ja, jeg skal for resten også huske at nævne, fortsatte Swedenholm, - at der på et tidspunkt naturligvis bliver behov for både en pålidelig entreprenør, der kan stå for opførelsen af de tyve villaer og golfklubbens nye bygninger, samt en ejendomsmægler, der kan stå for det praktiske arbejde i forbindelse med salget af villaerne.
Vi ved fra andre tilsvarende projekter, at husene stort set sælger sig selv til ganske fornuftige priser, så den opgave er til at overse. Efter en pause, hvor han så sigende på de to andre, sagde han med et skævt smil, - men det er salærerne naturligvis ikke.
Alt i alt forventer vi, at anlægsudgifterne, alene for første fase, bliver et pænt stykke over 200 millioner kr. Men det er som sagt kun begyndelsen, der er også planer for en fase to, men det afhænger naturligvis af, hvorledes fase et udvikler sig.
Advokat Swedenholm så nu intenst og med et smil om munden først på entreprenør Helge Berg og derefter på ejendomsmægler Niels Jensen.
Niels var under sidste del af Swedenholms fremlægning blevet næsten lige så rød i hovedet, som han tidligere havde været violet, og på Helges pande var der tydelige, små svedperler. Begge vidste tydeligvis ikke, hvad de skulle mene eller sige, og nikkede derfor blot indforstået.
Swedenholm lukkede prospektmappen, trommede selvtilfreds på det kongeblå omslag, kikkede lidt efter fraværende op i loftet, klappede hænderne forsigtigt foran sin mund, kikkede derefter intenst først på Helge og så på Niels og sagde lavmælt, - Det er i øvrigt lykkedes for mig at lave en aftale med Mächler & Sons, som går ud på, at hvis jeg kan samle et lille antal fornuftige lokale investorer, så vil Mächler være positive over for at lade dem være med på et hjørne, ikke noget voldsomt stort, men størrelsen kan inden for visse grænser tilpasses investorernes ønsker og formåen.
Her holdt han en pause for at lade sine ord rigtig synke ned hos tilhørerne. - Jeg siger jer, der er rigtig mange penge i det her, faktisk så mange, at der burde være lidt til overs som, hvis man ønsker det, kan investeres i projektet. Vi taler om adskillige millioner, hvis vi bærer os fornuftigt ad!
Eftertænksomhedens tavshed blev snart følelig. Niels begyndte at røre uroligt på sig, tog efter lidt tilløb mod til sig og sagde spagfærdigt, mens han så ned i bordet, - Det lyder virkelig interessant, og projektet vil formentlig også være en stor gevinst for byen, Swedenholm, men så vidt jeg nåede at se på matrikelkortet, så er brødrene Sørensens jord afgørende for projektet? De har aldrig villet sælge deres familiegård og jord, uanset hvad jorden skulle bruges til, og hvad de er blevet budt.
Helge nikkede samtykkende.
Nicklas Swedenholm sad lidt med lukkede øjne og hænderne samlet foran munden. Så så han først på Niels og derefter på Helge og sagde langsomt og velovervejet med dæmpet, fortrolig stemme, - naturligvis ved jeg det, og jeg har som sædvanlig gjort mit hjemmearbejde. Jeg har orienteret borgmesteren om projektet, og vi drøftede også det forhold, du nævner, Niels. Han kender udmærket brødrenes holdning, men han er en realistisk mand, og han kan tydelig se perspektiverne. Han er derfor indstillet på, at hvis brødrene ikke vil sælge på den normale måde, så vil han arrangere, at jorden bliver eksproprieret. Denne sag er jo så åbenlyst til fordel for hele byen – det såkaldte almenvel, I ved.
Niels og Helge så et stykke tid overrasket på Swedenholm, som smilede selvtilfreds.
- Er du sikker på, at det er helt lovligt, dristede Helge sig lidt efter til at sige. - Jeg mener at have hørt, at nogle kommuner, men også enkeltpersoner, er kommet i klemme i lignede ekspropriationssager.
Advokaten tav igen, kikkede op i loftet, som om han søgte hjælp fra højere magter, men slog så pludselig højre hånd hårdt i bordet og udbrød, - nu er det vist på tide, at det går op for jer, hvad det egentlig er, jeg har fortalt jer, og ikke mindst størrelsen af det!
Denne sag er af en sådan vigtighed for flere betydningsfulde personer, at de ikke vil lade sig stoppe hverken af smålighed, dumhed eller et par gamle bønder. Vi er indstillet på at gøre alt, og jeg mener alt, hvad der er nødvendigt, for at få projektet igennem.
Niels og Helge virkede urolige efter Swedenholms konstatering, men de sagde ingenting, sad blot og så ned i bordet.
Advokaten studerede sine to gæster og fortsatte, da tavsheden var ved at blive pinlig, - Niels, din ejendomsmæglerforretning har jo ligesom Helges entreprenørbiks kendt bedre dage, og jeg ved med sikkerhed, at de økonomiske muligheder, der er i dette projekt, vil falde på et særdeles tørt sted hos jer begge.
Både Niels og Helge skulle til at sige noget, men advokat Swedenholm stoppede dem med en irriteret håndbevægelse. - Nej, nu skal I høre rigtig, rigtig godt efter, hvad jeg siger.
Da jeg overtog advokat Hermansens forretning, overtog jeg også hans arkiv i kælderen. Dernede findes ganske interessante papirer, som jeg tror, at mange i byen vil finde særdeles spændende! Og efter min vurdering er i særdeleshed I to bedst tjent med, at dokumenterne forbliver nede i kælderen.
Niels fniste stille hånligt, men sagde ikke noget.
Swedenholm fortsatte, - Jeg tillader mig, alt taget i betragtning, at gå ud fra, at I på det kommende bestyrelsesmøde begge støtter projektet helhjertet!
Niels og Helge sad tavse og kikkede forundret på Swedenholm. Et stykke tid var der ingen, som sagde noget, så rejste Swedenholm sig, gik hen til det første maleri, kikkede lidt på det, trak på skuldrene og gik hen til døren, åbnede den og gik ud. Han lukkede døren efter sig, men stak kort efter hovedet ind. - Tag ikke fejl af det, jeg sagde. Dette projekt bliver realiseret med eller uden jeres hjælp. Vælger I at sige noget om dette møde, så tror jeg, at I hurtigt vil finde ud af, at byen her ikke er et sted, hvor I fremover vil trives.
Swedenholm lukkede stille døren efter sig og kom ikke mere tilbage.
Niels og Helge sad tilbage i mødelokalet fordybet i egne tanker og forlod lidt efter Advokathuset i dybe tanker uden at sige noget eller se på Åse, som sad alene i receptionen. De bemærkede derfor heller ikke hendes hånligt hoverende udtryk, da de gik gennem receptionen.
Da de to medlemmer af golfklubbens forretningsudvalg havde forladt vindfanget og lukket glasdøren efter sig, fandt Åse vippekontakten til mikrofonen i mødelokale nummer to og slukkede for den. Hun fjernede den lille tapediskette, tog sin håndtaske frem og lagde disketten ned i bunden af den. Derefter satte hun med et tilfreds smil en ny diskette på plads.
Bibliotekaren og byen
Gennemtrækken fra de åbentstående stuevinduer ud mod torvet fik entredøren ud til trappeafsatsen til at smække i med et brag. Satans også, nu bliver Anna Gretha da først rigtig sur, tænkte han. De havde netop udvekslet de samme sure bemærkninger, som var begyndt, efter at han i sin tid havde fået og sagt ja tak til invitationen om at deltage i den månedlige bridgeaften sammen med baronen, redaktøren, kendt som SB, og byens tidligere præst, Marcus Hélie, kaldet Marc af vennerne. Anna Gretha brød sig tydeligvis ikke om, at han var blevet medlem af den lille gruppe, som byen respektfuldt omtalte som Kardinalerne.
Han havde svært ved at forstå Anna Grethas holdning, hun var jo med i strikkeklubben, hvorfor accepterede hun så ikke, at han gerne ville spille bridge? Det var en lyst, han aldrig havde lagt skjul på, men som hun desværre ikke delte. Strikkeklubben var i øvrigt også kun for de indviede, og som han forstod det, vist mere en snakke- end en strikkeklub, hvor de nyeste sladderhistorier og personlige problemer i byen blev diskuteret hæmningsløst.


  • Sprog:
  • Dansk
  • ISBN:
  • 9788799734610
  • Udgivet:
  • 19. maj 2014

Andre udgaver:

  • Kan ikke skaffes


Giv din bedømmelse

For at bedømme denne bog, skal du være logget ind.